Mecca, locul nașterii profetului Mahomed. Doar și atât și ar fi suficient pentru a evidenția importanța acestui oraș cu peste un milion de locuitori, din vestul Arabiei Saudite.
Dar Mecca are o mare însemnătate pentru cei peste 1,5 miliarde(da, miliarde!) de musulmani din întreaga lume și pentru că aici are loc pelerinajul pe care orice musulman trebuie să-l facă măcar o dată în viață, fiind considerat unul din cei cinci stâlpi ai credinței islamice, alături de mărturisirea de credinţă, rugăciunea, dania rituală şi postul din Ramadan.
Pelerinajul(Ḥajj) constă în primul rând in vizitarea Moscheei Sfinte – Al-Masğid al-Harām, în centrul căreia se află Kaaba, sanctuarul sub formă de cub, cel mai sfânt lăcaș de cult pentru religia islamică.
Pelerinajul se organizează anual, in ultima lună din anul islamic, dhū-l-hiğğa, care se traduce chiar prin „luna pelerinajului”. În 2020 această lună a picat în perioada 22 iulie – 19 august, în plină perioadă de restricții de călătorie, generate de pandemie, făcând imposibilă desfășurarea normală a evenimentului.
Dar pe lângă Hajj, la Mecca se poate veni în pelerinaj în tot timpul anului, în ceea ce se cheamă Umrah, considerat uneori „pelerinajul mai mic”, în sensul că nu este obligatoriu, dar este foarte recomandat.
In contextul problemelor de deplasare generate de COVID-19, Umrah a devenit încă și mai important, credincioșii ce aveau în plan să viziteze Mecca în 2020 sperând s-o facă oricând în cursul anului.
Vestea bună este că Arabia Saudită a relaxat restricțiile de călătorie și duminică, 4 octombrie 2020 un număr limitat de pelerini au putut intra in Marea Moschee din Mecca, după șapte luni de „carantină”.
Numai cetățenii și rezidenții saudiți vor avea voie să intre în moschee în timpul acestei prime faze a redeschiderii și fiecare pelerin are până la trei ore de vizită.
Credincioșii care doresc să intre în moschee trebuie să facă rezervare printr-o aplicație online lansată de autorități pentru a evita supraaglomerarea.
Marea Moschee este dezinfectată și curățată de mai multe ori pe zi.
Ministrul saudit însărcinat cu această problemă a declarat că fiecare grup de 20 sau 25 de pelerini va fi însoțit de un cadru medical, iar echipe medicale speciale vor fi pregătite în caz de urgență.
Televiziunea de stat a arătat duminică ceea ce părea a fi mai puțin de 50 de persoane înconjurând Kaaba în același timp și mergând la câțiva metri distanță. În mod obișnuit, moscheea ar fi plină de credincioși din întreaga lume,înghesuiți umăr la umăr, zi și noapte.
A doua fază de relaxare a restricțiilor la Marea Moschee intră în vigoare pe 18 octombrie, permițând maximum 15.000 de pelerini, în funcție de timpii alocați prin intermediul aplicației. Pelegrinii musulmani din afara Arabiei Saudite ar putea fi autorizați să efectueze Umrah începând cu 1 noiembrie.
De curând, Arabia Saudită a început să permită și unele zboruri internaționale.
Regatul a organizat un pelerinaj Hajj mult redus în iulie, din cauza temerilor că ar fi putut deveni cu ușurință un focar de răspândire a virusului.
Spre deosebire de cei peste două milioane de pelerini pe care regatul îi găzduiește pentru evenimentul anual, doar 1.000 au participat anul acesta, după ce au fost testați și au fost ținuți în carantină.
În ciuda faptului că a luat măsuri radicale și din timp pentru a conține virusul, Arabia Saudită a înregistrat aproape 336.000 de cazuri, inclusiv 4.850 de decese.
Iată și câteva câteva informații interesante despre Arabia Saudită:
- Aproximativ jumătate din populație are sub 24 de ani.
- Mecca și Medina sunt considerate a fi cele mai sfinte locuri ale Islamului.
- Aproape 60% dintre muncitorii din Arabia Saudită sunt străini. Acest lucru este valabil mai ales în sectoarele serviciilor și industriei petrolului.
- Educația, inclusiv facultatea și școlile postuniversitare, este gratuită în Arabia Saudită.
- Cu o dimensiune de 1.335.700 km pătrați, Arabia Saudită este a 13-a cea mai mare țară din lume.
- Familia regală a Arabiei Saudite valorează 140 miliarde de dolari.
- Carnea de vită nu face parte din dieta majorității saudiților. Saudiții tradiționali preferă să consume carnea de cămilă.
- Arabia Saudită are cel mai mare deșert de nisip de pe Pământ.
- Arabia Saudită găzduiește cea mai înaltă fântână din lume, numită Fântâna Regelui Fahd.