Daca vara asta e prea cald si simtiti nevoia sa va racoriti, alegeti ca destinatie un oras in apropiere de cercul polar. Nu glumesc, Reykjavik este cea mai nordica dintre capitalele europene si, in felul ei, o capitala exotica, daca ne gandim la gheizerele care ies din sol la fiecare trei minute catre cer, la lumina ciudata care invaluie orasul seara si, in general, la peisajul desprins parca de pe alta planeta.
Nu uitati! Vara soarele nu apune niciodata in Islanda! Asa ca Reykjavik si imprejurimile sale reprezinta locul perfect daca vrei sa evadezi in iulie-august de pe o planeta calda numita Bucuresti/Pamant si sa aterizezi pe una rece, dar cu soare, pe numele ei, Reykjavik/Islanda. In plus, este considerat cel mai curat oras din lume. V-am convins? Eu va spun ca merita incercata experienta Reykjavik sau Golful aburilor.
La Reykjavik nu poti ajunge decat cu avionul. Pentru asta scoti din buzunar, daca iti faci rezervare prin anumite agentii de turism, in jur de 570 de euro pentru un zbor dus-intors. De la aeroportul international Keflavik sunt in jur de 60 de kilometri pana in oras. Reykjavik nu este o capitala foarte mare, doar 120.000 de locuitori, dac? nu luam in calcul suburbiile. Hoteluri de lux sau hosteluri pentru cei care isi doresc doar cazare si atat sunt tot atatea oportunitati de cazare. Preturile la un hotel de trei sau patru stele ating sume intre 81 de euro/noapte camera dubla (hotel 3***) si 377 de euro (hotel 4 ****), dar si 56 de euro intr-un hostel din centrul capitalei islandeze. Pentru cei care accepta mai multe persoane in camere o cazare poate atinge si sume rezonabile de tipul 19,69 de euro/persoana.
In Reykjavik sunt cateva obiective turistice demne de vazut: cladirea Parlamentului, Casa Hofdi – celebra pentru intalnirea din 1986 dintre Ronald Reagan si Mihail Gorbaciov, intalnire care a pus capat Razboiului Rec – portul pescaresc, Biserica Hallgrimskirkja al carei turn poate fi observat aproape din orice punct al orasului, Muzeul Einar Jonsson – al celui mai faimos sculptor islandez, Perla, un dom de sticla in interiorul caruia se afla un restaurant situat pe o platforma rotativa care ofera o panorama spectaculoasa asupra orasului si imprejurimilor, noua cladire a Primariei construita pe o insula artificiala de pe lacul Tjornim. Acestora li se adauga circa 50 de muzee sau galerii si doua teatre. Si, fiindca, desigur, parca prea multe muzee si obiective turistice sufoca, faceti o plimbare pe principala artera comerciala din capitala islandeza numita Laugavegur, cu magazine elegante si multe restaurante sau baruri.
Cumparati-va un Reykjavik Tourist Card pentru a avea acces la toate muzeele, mijlocacele de transport in comun si, pe deasupra, la toate piscinele cu apa termala din Reykjavik. Pentru 24 de ore un astfeld e card costa 1.400 ISK (coroane islandeze), pentru 48 de ore costa 1.900 ISK, iar pentru 72 de ore 2.400 ISK. Cu acest card aveti acces la: Strætó City Buses, Reykjavik City Thermal Pools (7), The National Museum, Kjarvalsstaðir, Ásmundarsafn, Hafnarhús, National Gallery of Iceland, The Family Park si Reykjavik Zoo, The Sigurjon Olafsson Art Museum, The Culture House, ASI Art Museum, The Living Art Museum sau National and University Library.
O calatorie la Rejkavik se armonizeaza perfect si cu vizitarea imprejurimilor acestui oras cochet. Evident ca pentru a va bucura de aceste obiective va trebuie mai mult de un week-end la Reykjavik. Mai exact va trebuie circa o saptamana. Drept urmare trebuie neaparat sa faceti o vizita “Marelui Gheizer” (zona Geysir), vulcanului Kerio, Cascadei Aurii (Gullfoss), Lagunei Albastre (unicat in lume, recunoscuta pentru efectele curative ale apelor sale termale) si evident Parcului National Thingvelli. A si nu uiteti de Lacul Myvatn, cascada Godafoss, Laguna glaciara Jukulsarlon si ghetarul Vatnajkoll. Suna toate ciudat, dar finlandezii vorbesc engleza si orice informatie veti cere vi se va oferi in limba engleza asa ca nu va speriati ca nu stiti islandeza, o limba nordica cu sunete extrem de dificile pentru latinul venit din “tarile calde”.
Vizitele la Laguna Albastra costa 85 de euro/persoana, daca vreti sa vedeti si balene atunci mai scoateti din buzunar 55 de euro/persoana, iar daca tineti neaparat sa va plimbati cu jeep-ul pe un ghetar – ghetarul Langjokull – in conditiile in care se gasesc patru persoane care sa ia un jepp, mai dati 180 de euro/persoana. Da, Islanda e o tara nordica cu preturi piperate, dar una care ofera peisaje unicat ce merita a fi vazute.
Alice Claudia Gherman