Pașaportul arată foarte multe informații despre țara de proveniență a călătorilor, deși aceștia nu pot alege cum să arate pașaportul lor (nu pot să-și aleagă citate inspiraționale care să fie imprimate pe paginile pașaportului și nici nu-și poți alege culoarea).
Legat de ultima idee, Business Insider a explicat recent de ce pașapoartele există în nuanțe de roșu, albastru, verde și negru. În mod surprinzător, culoarea pașaportului nu este impusă prin reguli, dar nici nu este aleasă la întâmplare.
Vicepreședintele de Marketing al Passport Index, Hrant Boghossian, a declarat că cele mai multe pașapoarte sunt albastre și roșii, dar în nuanțe foarte variate. Deși atunci când o țară își alege coperta pașaportului se ține cont de geografie, politică și chiar religie, nu există reguli care să dicteze culoarea acestui document național.
Boghossian spune că pașaportul ne indică identitatea națională. Astfel, am ales să luăm pe rând cele 4 culori principale ale pașapoartelor (roșu, albastru, verde, negru) și să vedem care este principiul după care s-au ales.
Pașaportul roșu
Toate țările membre ale Uniunii Europene (fără Croația) și țările care vor să adere au pașapoarte de culoarea burgundy. Comunitatea Statelor Andine, formată din Bolivia, Columbia, Ecuador și Peru, folosește tot culoarea burgundy pentru coperta pașaportului.
Pașaportul albastru
Boghossian a declarat pentru Business Insider că statele din Comunitatea Caraibelor (CARICOM) folosesc de obicei albastrul. Vox a publicat un articol în care scria că Uniunea Mercosur (alcătuită din Brazilia, Argentina, Paraguay, Uruguay și Venezuela) a început să folosească tot albastrul pentru pașapoarte (cu excepția Venezuelei, care folosește roșul de pe vremea când făcea parte din Comunitatea Statelor Andine).
Pașaportul Statelor Unite ale Americii a devenit bleumarin în 1976, pentru a se asorta cu nuanța de pe steagul național și se crede că până atunci era roșu.
Pașaportul verde
“Cele mai multe state islamice au pașapoarte verzi, datorită importanței culorii pentru religia lor”, a declarat Boghossian pentru Business Insider. Nuanțele de verde sunt folosite și de către țările membre ale ECOWAS –Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest –inclusiv de către Nigeria și Senegal.
Pașaportul negru
Dacă ne gândim la o interpretare mai practică în ceea ce privește alegerea culorii pașaportului, culorile mai închise (chiar nuanțele închise de albastru și de roșu) par mai curate și mai oficiale. Țările care au pașapoarte negre sunt Botswana, Zambia și Noua Zeelandă –pentru cea din urmă, negrul este considerat a fi una dintre culorile naționale.
Pașaportul reprezintă mai mult decât legături geo-politice și economice. “Uitam că pașapoartele aparțin oamenilor. Pentru unii, pașaportul este o barieră, în timp ce pentru alții este un drept de trecere”, a declarat Boghossian pentru Travel + Leisure. De exemplu, atât S.U.A, cât și Siria au pașapoarte albastre, dar un pașaport sirian îți garantează accesul în 32 de țări fără să fie nevoie de viză, în timp ce S.U.A se află pe locul 3 în topul țărilor care pot să călătorească doar cu pașaportul.
“Toate țările au dreptul să-și aleagă culoarea și design-ul pașapoartelor. Din păcate, foarte puține înțeleg importanța acestui document pentru identitatea brand-ului țării.”, a mai spus Boghossian.
Larisa Țițirigă