Dupa trei ani de activitate crescuta, vulcanul de pe insula greceasca Santorini a revenit la starea sa latenta, scrie ziarului Kathimerini. Expertii Institutului de Geologie si Explorarea Mineralelor (IGME) a declarat pentru ziarul grec ca, dupa inspectia anuala a vulcanului Santorini, au sesizat ca activitatea seismica si parametrii fizico-chimici au revenit la valori normale, in timp ce modificarile RIM ale vulcanului s-au oprit. In plus, acestia au adaugat ca repercusiunile unei posibile eruptii nu ar fi atat de ingrozitoare asa cum crede lumea.
Eruptie in 2011
„Stim ca, desi s-ar fi produs o eruptie in 2011, aceasta ar fi o situatie perfect gestionabila, similara cu cea din 1925-1926. Vulcanii dau mereu un avertisment inainte de a erupe. In cazul in care vulcanul este monitorizat sistematic si statul este bine pregatit, o eruptie ar putea insemna chiar un magnet pentru turisti. Despre astfel de situatie vorbim si in Santorini, asa ca nimeni n-ar trebui sa intre in panica”, a declarat Giorgos Vougiouklakis, un om de stiinta al IGME.
Cutremure fara precedent
Dupa 60 de ani de liniste, vulcanul din Santorini s-a trezit in 2011, provocand mai multe cutremure. A fost un moment de panica pentru locuitorii insulei, precum si pentru locuitorii insulei Creta. Geologii au analizat situatia, iar lucrurile pareau sa se inrautateasca, pamantul incepand sa se umfle, acesta fiind semnul clar al unei noi eruptii. Cutremurele si deformarile de teren observate in 2011 si la inceputul lui 2012 sunt fara precedent, de la ultima erupţie, din 1950, vulcanul dand semne clare de activitate. Cu toate acestea, el pare sa se fi linistit acum, revenind la starea de adormire.
Cel mai activ centru vulcanic din Arcul Vulcanic de Sud
Santorini este cel mai activ centru vulcanic din Arcul Vulcanic de Sud al Marii Egee, cu toate ca astazi arata ca o caldera umpluta cu apa. Arcul vulcanic are aproximativ 500 de kilometri lungime si 20 la 40 de kilometri latime, iar regiunea a devenit initial activa vulcanic in urma cu aproximativ 3sau patru milioane de ani.
Insula este situl uneia dintre cele mai mari eruptii vulcanice din istorie, cunoscuta drept eruptia Minoan, care a avut loc in urma cu aproximativ 3.600 an de la apogeul civilizatiei minoice. Eruptia a lasat un crater urias, inconjurat de depozite de cenusa vulcanica, de sute de metri adancime, si se spune ca ar fi dus in mod indirect la prabusirea civilizatiei minoice de pe insula Creta, printr-un tsunami gigantic. O alta teorie populara sustine ca eruptia minoica este sursa celebrei legende a orasului pierdut: Atlantidei.
Gina Rotaru