Președintele Abdel Fattah al-Sisi și-a anunțat planurile de a înlocui Cairo cu un nou oraș, ce urmează să fie construit în est. Fermecătorul Cairo a servit drept capitala Egiptului de aproximativ 1.000 de ani, iar la momentul construcției, el a fost probabil cel mai importanat centru cultural din lumea arabă. Acum, însă, zilele în postura de capitală a Egiptului îi sunt numărate.
Vineri, guvernul Egiptului a anunțat că țara va construi din temelii o nouă capitală, pe o porțiune de deșert dintre Cairo și Canalul Suez. Proiectul, deja poreclit „Capitala Cairo”, va necesita o investiție estimată la 45 de miliarde de dolari și va găzdui întreaga birocrație guvernamentală a Egiptului, universități, facilități turistice, spitale și un nou aeroport internațional.
Investiție de 45 de miliarde de dolari
Prezent la o conferință privind dezvoltarea economică din Sharm al-Sheikh, o stațiune-oraș extrem de populară, președintele Abdel Fattah al-Sisi a catalogat noua construcție a capitalei drept un pas important pentru țară. O țară care se confruntă de decenii întregi cu o stagnare economică. Cu toate acestea, costul imens al proiectului – 45 de miliarde de dolari ce reprezintă mai mult de o șesime din PIB-ul Egiptului – i-a făcut pe locuitorii orașului Cairo să se întrebe de ce guvernul nu investește acești bani în capitala deja existentă. Cu această sumă, Cairo ar putea deveni una dintre cele mai frumoase și moderne capitale ale lumii, care ar aduce ulterior profit din turism.
Bani necesari în amenajarea Cairo
Într-o scrisoare oferită Observatorului Egiptean, academicianul Khaled Fahmy, născut în Cairo, susține că banii alocați noii capitalei „ar putea rezolva problemele orașelor înconjurătoare ale Cairo, unde trăiesc 63% din cei care vin zilnic în Cairo. Această investiție le-ar putea oferi acestora nevoile de bază de care au fost privați în ultimii 50 de ani: apă potabilă, îngrijiri medicale, aer curat, facilități recreaționale și multe altele. Iubirea pentru Egipt nu poate fi ilustrată în cuvinte. Noi suntem în spate și cei din spate trebuie să grăbească pasul sau să înceapă să alerge. Nici alergatul n-ar putea fi suficient în cazul nostru.”
Fond privat de investiții din Dubai
Din fericire pentru locuitori, Guventul nu va suporta costul proiectului. Regimul al-Sisi a angajat un „fond privat de investiții” cu sediul în Dubai, numit Capital City Partners, al cărui fondator, Mohammed Alabbar, a construit și iconicul zgârie nori Burj Khalifa. În plus, potrivit Gulf Business, guvernul Emiratelor Arabe Unite a promis Egiptului un ajutor financiar, în valoare de aproape 4 miliarde de dolari, în schimbul denumirii unei zone importante din noul oraș, după unul dintre liderii Emiratelor Arabe Unite.
Proiect asemănător, eșec pe linie
Relația proiectului cu Dubai nu este, totuși, un accident. Potrivit academicianului Khaled Fahmy, strălucitoarea metropolă a Golfului fascinează de mult lideri autoritari din Egipt. Însă, o analiză mai amănunțită și mai practică a situației se regăsește în comparația și eșecul proiectului Birmaniei. În 2005, întreaga națiune din sud-estul Asiei a fost mutată de guvern din Rangoon, cel mai mare oraș din Birmania, pe un teren nelocuit din centrul țării. Potrivit zvonurilor, președintele Birmaniei, Than Shwe, ar fi ales locația luându-se după sfatul unui astrolog. Rezultatul? După un deceniu, noua capitală, Naypyidaw, este în continuare un oraș-fantomă, un monument care nu a fost planificat deloc inteligent.
Riscuri inutile, intenții corupte
Și atunci vine întrebarea: noua capitală a Egiptului va avea aceeași soartă? Guvernul țării crede că orașul, care la 388 de kilometri pătrați va fi cam de dimensiunea lui Denver, va găzdui 5 milioane de cetățeni. Potrivit Ministrului Housing al Egiptului, Moustafa Madbouly, Cairo, care se întinde pe 453 kilometri pătrați, este la ora actuală mult prea mic ca să găzduiască o populație despre care se preconizează că se va dubla în următorul deceniu.
Dar, potrivit lui Khaled Fahmy, depășirea capacității nu prea are legătură cu decizia guvernului. În schimb, el vede un guvern autoritar, care acționează fără verificarea amănunțită a mass mediei și pune populația în fața unei aventuri inutile și corupte. „Maniera în care a fost luată decizia de a muta capitala țării în exteriorul orașului Cairo este cea mai bună ilustrare a insistențelor guvernului nostru de a ne ignora”, a spus acesta.
Gina Rotaru