Ce s-ar fi întâmplat dacă legendarul oraș Atlantida s-ar fi născut din scenariul filmului de succes „Waterworld” al lui Kevin Costner lansat în 1995? Poate ar fi existat deja Ocean Spiral – o metropolă subacvatică care generează propria energie de pe fundul mării, produce alimente din acvacultură de mare adâncime și este capabilă să ofere cazare pentru 5.000 de persoane. Știm, o astfel de gândire poate părea plauzibilă doar în lumea regizorilor de la Hollywood. Cu toate acestea, conceptul futurist chiar există.
El a fost creat de firma de arhitectură japoneză Shimizu Corp, care speră să îl transforme în realitate cu ajutorul ministerelor guvernamentale japoneze. Potrivit datelor publicate de companie, expertiza proiectului este solicitată de Universitatea din Tokyo, de ministerele guvernamentale japoneze și chiar de firmele de energie, care vor să aducă împreună ambițiosul proiect la viață. Pare ireal, dar la cum îi cunoaștem pe japonezi, n-ar fi de mirare ca peste câteva zeci de ani să trăim în metropole subacvatice, ca aceasta.
Structură locuibilă, la peste 4 kilometri adâncime
Împărțită în trei zone distinctive, structura se va întinde până în întunericul adâncului, la 4.5 kilometri sub mare. O sferă gigant, cu un diametru de 500 de metri poziționată chiar sub suprafața mării va fi prima secțiune de case și zone rezidențiale, interprinderi și hoteluri. Locuitorii și vizitatorii vor intra aici prin nivelul superior al instalației.
Potrivit proiectului, această zonă locuită va fi conectată la o spirală de 9 kilometri – care va constitui secțiunea 2 și care va coborî pe fundul mării, unde câteva fabrici și un port submarin de mare adâncime (secțiunea 3) vor crea energia necesară pentru a alimenta întreaga sferă subacvatică, folosind microorganisme găsite în adâncuri, transformând dioxidul de carbon în metan. Producătorii de energie aflați de-a lungul spiralei vor folosi apoi diferențele de temperatură ale apei pentru a crea energie suplimentară, prin aplicarea unui sistem de tehnologii de conversie termică.
Răspunsul problemelor ecologice
Shimizu spune că proiectele ca Ocean Spiral ar putea fi necesare în viitor pentru a confrunta problemele precum creșterea nivelului mării și necesitatea unei noi și curate surse de energie. Potrivit unei declarații oferite de Agenția Japoneză pentru Știința și Tehnologia Marine-Earth, un institut național de cercetare, care îi furnizează lui Shimizu date pentru realizarea proiectului, este vital de important „pentru promovarea inovațiilor maritime în domenii variind de la utilizarea resurselor marine la utilizarea biotehnologiei marine.” Agenția a precizat că cercetarea, care va trebui să continue pentru a transforma Ocean Spiral într-o realitate viabilă, va ajuta și la „înțelegerea mai profundă a mării și a pământului.”
Expert în proiecte high-concept
Shimizu are o istorie impresionantă de proiecte high-concept, printre care se află un hotel în spațiu și orașe botanice plutitoare. În ciuda recunoașterii și aprecierii lor la nivel internațional, niciunul dintre aceste proiecte nu a ajuns în stadiul de realizare. Compania spune că Ocean Spiral ar putea fi construit în cinci ani, iar tehnologia necesară pentru a-l transforma în realitate ar fi gata în aproximativ 15 ani. Iar pentru ca aceste date să se respecte, proiectul ar trebui susținut de o finanțare intensivă. Așadar, până la finalizarea lui, tot ce ne rămâne este să ne bucurăm de imagini și să facem o serie de interpretări personalizate. Tu în ce capsulă ți-ai vedea sufrageria și în ce stil de design?
Foto: http://edition.cnn.com/