Bilete ieftine de avion? Știm cu toții că nu sunt ușor de găsit, fie că le iei din pripă, fie că le iei cu mult înainte de programarea zborului. Mulți spun că pentru a găsi bilete ieftine de avion trebuie să fii constant cu ochii pe ofertele last minute, iar alții susțin că acestea se găsesc doar dacă faci rezervări cu luni bune înainte. Unde este adevărul și cum anume găsim cele mai ieftine bilete de avion. Ei bine, nici cei mai înverșunați căutători nu au găsit răspunsul. Noi, însă, am descoperit 10 mari concepții greșite despre găsirea acestora. Ia-le în considerare în timpul căutărilor tale.
1. Există o oră „magică” (precum marți, 3) cu cele mai bune prețuri
Acesta este cel mai mare mit. Ofertele se pot schimba de la minut la minut, de la o zi la alta, în funcție de vânzările și inventarul de zboruri ale companiilor. Iar acest lucru se întâmplă mai ales acum, când cumpărătorii pot reverva biletele și le pot pune în așteptare 24 de ore, fără penalizări la anulare. Dacă cineva face o rezervare joi, la ora 11:00, și o anulează vineri la ora 10:00, locul se întoarce în sistemul de inventariere al companiei aeriene și poate fi al tău dacă ai norocul să cauți bilete ieftine de avion la 10:10. Trucul de a găsi bilete ieftine de avion este să te înscrii la alertele gratuite, destul de avantajoase, și de a căuta pe site-uri de mai multe ori pe zi. Deși este adevărat că biletele pentru zborurile de marți și miercuri sunt mai ieftine, este total greșit să crezi să doar în aceste zile vei găsi cele mai bune oferte. Multe companii aeriene promovează zborurile de marți, însă zborurile nepromovate sunt cele mai mari. Adevăratele deal-uri pot apărea în ultimul moment.
2. Tarifele last minute sunt întotdeauna mai scumpe
De obicei, asta e adevărat, dar nu întotdeauna. Uneori, poți pune mâna pe reduceri tarifare uriașe cu ofertele last minute, chiar și pentru zborurile din aceeași zi. Un loc în care poți urmări aceste zboruri este Google.com/flights/explore. În ultima vreme, toți cei care au bagajele pregătite și pot zbura în orice clipă folosesc această metodă de depisatare a ofertelor last minute.
3. Toate companiile aeriene își potrivesc reciproc tarifele de vânzare
Nimic mai fals! De multe ori, o companie aeriană va avea un tarif pe o anumită rută, de zeci de ori mai mici decât toate celelalte companii concurente.
4. În era internetului, agenții de turism sunt de domeniul trecutului
Agenții de turism au trucuri în mânecă pe care site-urile automate nu le pot folosi. De exemplu, dacă pentru un bilet de avion Bucuresti-Corfu costă aproximativ 500 de euro dus-întors, un agent bun cu siguranță îți va găsi o alternativă mai ieftină, dacă i-o vei cere. Îți poate reverva un bilet la jumătate de preț spre o altă destinație, apoi îți poate rezerva un bilet de ferryboat, iar rezultatul îți va arăta economii majore. Chiar dacă agenții par de domeniul trecutului, doar ei îți pot da astfel de alternative.
5. Biletele de avion nerambursabile sunt întotdeauna nerambursabile
Pe lângă faptul că biletul este rambursabil fără penalități în termen de 24 de ore de la rezervare, mulțumită Normelor USDOT (atâta timp cât rezervi biletul cu mai mult de 7 zile înainte de plecare), tarifele nerambursabile sunt pe deplin rambursabile dacă zborul cu pricina este anulat, dacă este întârziat în mod semnificativ sau dacă compania aeriană face o schimbare semnificativă de program înainte de plecare.
6. Trebuie să-ți iei bilet tur-retur sau să stai și sâmbătă seara ca să obții cele mai bune oferte
Obișnuia să fie adevărat, însă nu mai este. Multe companii aeriene vând acum tarife înt-o singură direcție chiar și la jumătatede preț din cele mai mici tarife dus-întors.
7. Ștergerea cookie-urilor din istoricul browserului te ajută să găsești tarife mai mici
N-am întâlnit niciodată o dovadă solidă a acestui mit… așa că fă-o. Nu doar și, cine știe, poate chiar funcționează. La mine nu a dat rezultate.
8. Copiii ținuți în brațe au gratuite la zborurile internaționale
Nou născuții și bebelușii au gratuite pe zborurile naționale, dar plătesc 10% din prețul aplicabil unui adult în cazul zborurilor internaționale. Și o altă supriză: dacă zbori cu un bilet premiu gratuit la clasa business, pachet tău va costa 10% din tariful clasei business, care ar putea însemna zeci sau sute de euro.
9. „Verifică unul și gata”
Niciun motor de căutare nu are întotdeauna cele mai bune oferte. Dacă ar exista un site de rezervări care a avut constant cele mai bune oferte, atunci ceilalți competitori nu ar mai fi rezistat pe piață până acum. Același lucru este valabil pentru site-urile care predind că pot prezice dacă tarifele vor scădea sau vor crește.
10. Rezervă direct pe site-ul unei companii aeriene. Așa vei obține mereu cele mai bune tarife
O companie aerienă nu-ți va spune care este cel mai ieftin zbor, însă site-uri precum Orbitz, Travelocity, TripAdvisor și Expedia o fac. Acestea te ajută să găsești cea mai optimă variantă și să o rezervi dintr-o singură tranzacție. Pe lângă tarife mici tarife mici, aici poți îmbina programele a două companii aeriene – o variantă ce s-ar putea dovedi mai convenabilă decât biletul dus-întors cu o singură companie.