Treizeci şi opt de plaje din Grecia, înscrise în Programul internațional de educaţie ecologică, informare și conștientizare „Blue Flag”, au fost recent retrase de pe lista înfăptuită pentru 2014, pierzându-şi certificarea internațională de calitate. Insula Corfu a pierdut cele mai multe „Blue Flag” după ce 23 de plaje nu au îndeplinit criteriile programului. Alte plaje din Grecia care au pierdut certificarea internaţională de calitate se află în Attica (1), Zakynthos (2), Kavala (1), Lesvos (3), Magnesia (1), Preveza (2), Rethymno (1), Rodopi (2) și Fthiotida (2). Potrivit Societatăţii Elene pentru Protecția Naturii, inspecţiile din timpul verii au arătat că cele cele 38 de plaje nu au îndeplinit criteriile imperative necesare pentru menţinerea titlului de „Blue Flag”.
Ape curate, deficienţe în servicii
Membrii comitetului de organizare a programului au constatat că, deși plajele aveau ape curate, acestea prezentau deficienţe grave în furnizarea de servicii destinate înotătorilor. În acelaşi timp, plajele nu au îndeplinit criteriile legate de curățenie, măsuri de siguranţă pentru înotători şi nici cele de protecţie a mediului şi a zonelor de coastă. Cele 38 de plaje sunt acum interzise din procesul de atribuire al certificării internaţionale de calitate pentru 2015
Semnificaţia „Blue Flag”
Premiul „Blue Flag” este o etichetă ecologică voluntară acordată plajelor din întreaga lume şi emisă de Fundaţia pentru Educaţia de Mediu (FEE), care clasifică plajele pe categorii, inclusiv pe facilităţi, managementul mediului, calitatea apei şi curăţenia zonei înconjurătoare. Programul Blue Flag promovează dezvoltarea durabilă prin intermediul unor criterii stricte în categoriile de calitate a apei, educaţie şi informare pentru mediu, management de mediu, siguranţă şi alte servicii. În ultima perioadă, plajele şi porturile cu „Blue Flag” ale lumii au continuat să se multiplice, în ciuda criteriilor de siguranţă. Motiv pentru care, criteriile au început să fie mai des actualizate pentru a se putea ţine pasul cu noile descoperiri științifice, cu măsurile de legislaţie şi, în general, pentru menţinerea participanţilor într-un mediu competitiv care-l forţează practic să aducă îmbunătăţiri mediului.