Haosul politic din Egipt îndepărtează turiştii, iar foştii ghizi locali au început să se reorienteze spre un alt business: producţia de opiu. Pe fondul sărăciei, unii dintre foştii ghizi tradiţionali din Egipt au devenit producători de opiu, o substanţă narcotică periculoasă, obţinută prin uscarea latexului extras din capsulele necoapte de mac. La ora actuală, staţiuni populare de la Marea Roşie, aflate lângă Egipt, au devenit un rai al culturilor de mac, îngrijite de foşti angajaţi ai sectorului turistic de business. Potrivit oamenilor, acestea sunt repercursiunile disputelor politice de pe teritoriul ţării.
Celebrul Sharm el-Sheikh, pustiu
Scandalurile săptămânale dintre protestatari și forțele de securitate, alături de numeroase atacuri teroriste asupra vizitatorilor, au transformat Egiptul în una dintre cele mai periculoase şi evitate ţări din lume, din punct de vedere al turismului. Potrivit Ministerului Turismului din Egipt, numărul turiştilor străini a scăzut cu 30% față de anul trecut, iar veniturile acestui sector au scăzut la jumătate. În luna februarie, bombardarea unui autobuz cu turişti la frontiera israeliană, acţiune teroristă în care au murit șoferul egiptean şi trei cetăţeni din Coreea de Sud, a determinat 15 de țări, inclusiv Canada, să declare stare de alertă şi să-şi avertizeze populaţia privind vacanţele în Egipt. În urma incidentului, cea mai afectată regiunea de vacanţă a fost Sinai. Sharm el-Sheikh, principalul oraş turistic al Sinai, cunoscut pentru litoralul cu stațiuni balneare, restaurante și cluburi de noapte, este acum gol.
Culturi de mac lângă Muntele Sinai
Printre stâncile aflate la est de Mănăstirea Sfânta Ecaterina, o atracţie turistică faimoasă aflată lângă Muntele Sinai, răsar acum zeci de noi culturi de mac. Când turismul a secat, Ahmed (un şofer de taxi în vâstă de 24 de ani) susţine că a investit, alături de alţi doi prieteni, aproape 30.000 dolari într-un puţ, dar guvernul a refuzat să le elibereze permisul obligatoriu privind creşterea culturilor de legume legale. Oamenii cred că guvernul este conştient că foştii operatori de turism beduini au început să cultive maci pentru producţia de droguri, însă forţele militare şi de securitate au fost axate pe eforturile de stopare a revoltelor din Nordul Sinai.
Campanii anti-drog sporadice
La ora actuală, deşi peninsula se află într-o stare politică şi economică instabilă, planurile de dezvoltare privind încurajarea culturilor legale şi a turismului sunt încă în aşteptare. Iar campaniile anti-drog sunt sporadice. „Mesajul nostru este ca turiştii să se întoarcă”, spune Ahmed. El, împreună cu cei doi prieteni ai săi, speră ca producţia de opiu să fie temporară până la stabilizarea situaţiei politice din Egipt. „Dacă ar fi fost turism, nu ar fi existat opiu.”