În ultimii ani, cu toţii am simţit fenomene meteorologice ciudate. Ninsorile au devenit o raritate, iar arşiţa verii e tot mai insuportabilă. Da, schimbările climatice reprezinta una dintre cele mai mari ameninţări asupra mediului şi afectează întreaga planetă. Dacă în România sau în alte ţări dezvoltate ele sunt puţin vizibile, prin inundaţii, ploi abundente sau perioade de secetă, în alte colţuri ale lumii situaţia este critică. Multe insule de vacanţă riscă să fie complet „spălate” de apele oceanelor, din cauza încălzirii globale. Tocmai de aceea, este recomandat să călătoreşti mai devreme, decât mai târziu când, probabil, nu vei mai avea ce vedea. Pe scurt, iată trei motive pentru care ar trebui să-ţi iei vacanţa acum, din pricina schimbărilor climatice.
1. Nivelul mărilor ne „spală” insulele de vacanţă
Problemele privind creșterea nivelului mării sunt reale și semnificative, acestea existând de cel puțin 100 de ani. Chiar dacă trăieşti sentimentul că lucrurile nu sunt atât de grave, un studiu recent ar trebui să te alarmeze. Gheţarul Antarcticii de Vest se prăbuşeşte din cauza încălzirii globale, iar efectele vor fi, probabil, ireversibile. Colapsul ar putea duce la o creştere a nivelului total al apelor de până la cinci metri în următorii 200-1.000 de ani. La prima vedere, ai spune că acest lucru nu te va afecta pe tine, şi nici pe copiii tăi. Cu toate acestea, creşterea apei se face simţită încet, peste tot în lume. În unele zone precum insulele Carteret, sătenii au fost deja evacuaţi permanent din casele lor, acestea fiind primele insule care se aşteaptă să ajungă complet sub apă până în 2015.
De asemenea, celebra ţară-insulă Fiji desfăşoara deja programe de relocare a sătenilor, la fel şi Bangladesh și Kiribati. În 2009, președintele Insulelor Maldive a atras atenţia în mass-media asupra faptului că cel mai înalt punct din insule a ajuns la doar patru metri deasupra nivelului mării, ţara riscând să ajungă, în deceniile următoare, o a doua Atlantida.
2. Conflictele climatice vor face unele destinaţii imposibil de vizitat
Dacă schimbările climatice înseamnă refugiați climatici, acest lucru va duce la destabilizarea ţărilor în care ajung refugiaţii. Iar asta înseamnă conflict. Şi se întâmplă deja. Conflictele brutale în care au murit sute de mii de oameni în ultimii zece ani au fost cauzate de seceta cronică, provocată de schimbările climatice. Departamentul Apararii al SUA anticipează deja efectele schimbărilor climatice care ar putea duce la intensificarea conflictelor mondiale. Din cauza lipsei de apă potabilă, există riscul unor războaie în India, Pakistan, China, iar din cauza „deșertificării” s-ar putea provoca sau amplifica conflictele din Africa de Nord. Anul trecut, în SUA a existat o dispută cu privire la drepturile de apă între Texas și New Mexico.
3. Defrişarea şi poluarea aerului
Din punct de vedere estetic, schimbările climatice vor deteriora numeroase locuri interesante. Pe lângă fenomenele meteorologice extreme, care duc la distrugerea şi deteriorarea multor oraşe din punct de vedere cultural, poluarea, defişarea şi deșertificarea duc la modificarea peisajelor distrugând frumuseţea naturală a zonelor. Un exemplu bun este Shanghai. Pudong Skyline este cea mai uimitoare structură de inginerie creată de om, conţinând cei mai spectaculoşi zgârie-nori din lume, ce oferă privelişti superbe peste râul Huangpu. Cu toate acestea, orizontul poate fi văzut cu greu din cauza ceţii dense de poluare.
Este şi cazul Pieţii Tiananmen din Beijing, a Orașului Interzis și orașul american Los Angeles, cunoscut pentru smogul înnecăcios. Cât despre defrişări, aproximativ 20% din jungla amazoniană – considerată o minune aturală a lumii – a suferit defrişări în ultimii 40 de ani, iar pădurile Indoneziene au fost distruse mult mai repede, în mod ilegal. Iar odată cu ele nu a dispărut doar frumuseţea, ci şi rata de viaţă a multor animale sălbatice precum tigri, urangutani și jaguari.
Începe-ţi călătoria acum
Aşadar, dacă vrei să vezi lumea într-o stare semi-conservată, trebuia să începi să călătoreşti de acum 10 ani. Astăzi, îţi poţi începe voiajul încercând să străbaţi ce-a mai rămas din destinaţiile aflate deja pe cale de dispariţie, precum insulele Carteret, Fiji, Maldive, Bangladesh și Kiribati. Vizitează să pozează toate obiectivele turistice care vor fi pe cale de dispariție în următoarele două secole şi, totodată, încearcă să fii un turist atent la ecologie, salvând astfel o parte din frumuseţile naturale şi pentru generaţiile viitoare. Până la urmă, lupta împotriva schimbărilor climatice nu este dură precum conflictele pentru apă, ea necesită doar atenţie, interes şi voinţă.