Focarul Ebola din Africa de Vest a fost declarat „urgenţă de sănătate publică, de interes internaţional”. Mari companii aeriene precum Emirates refuză să survoleze Africa de Vest, în timp ce altele încă efectuează zboruri însă cu controale medicale sporite. Potrivit preşedintelui organizaţiei internaţionale Medici Fără Frontiere, Joanne Liu, situaţia pare să se agraveze fiind acum comparată cu „o perioadă de război, care se mişcă, avansează”. Vineri Joanne Liu a precizat că „apelul de trezire privind virusul Ebola a fost dat prea tarziu, acesta fiind acum o urgență de sănătate publică de interes internațional”.
„Va dura aproximativ şase luni până vom putea aduce sub control epidemia Ebola. Pentru a combate epidemia, avem nevoie de oameni cu gândire operaţională”, a declarat vineri şeful Medici Fără Frontiere, într-o conferinţă de presă la Geneva, cu precizarea că focarul din Africa de Vest se simte ca într-o perioadă de război, întrucât continuă să avanseze, iar autorităţile nu par să aibă vreo putere asupra opririi sale imediate.
Numărul deceselor ia amploare
Joi, OMS a declarat că angajaţii săi din Africa de Vest au văzut dovada conform căreia numărul cazurilor raportate şi al deceselor provocate de epidemia Ebola ia amploare, precizând că vor coordona „acţiuni masive din răspunsul internațional”. Numărul deceselor provocate de cel mai grav focar mondial de Ebola a ajuns, miercuri, la 1.069, din 1.975 de suspecţi şi cazuri probabile confirmate. Majoritatea persoanelor afectate de virusul mortal erau din Guineea, Sierra Leone și Liberia, în timp ce patru persoane au decedat în Nigeria. „Dacă nu vom stabiliza Liberia, nu vom stabiliza regiunea. În următoarele șase luni ar trebui să luăm frâiele epidemiei, acesta este sentimentul meu optimist”, a spus Liu.
Virusul Ebola
Virusul Ebola (EVD) sau febra hemoragică (EHF) este o boală a oamenilor și alte primate cauzate de un ebolavirus. Simptomele apar între două zile-trei săptămâni de la contractarea virusului şi constrituie febră, dureri în gât, dureri musculare și dureri de cap. În urma acestor simptome, apar greață, vărsături și diaree, alături de o funcţionalitate mai scăzută a rinichilor şi a ficatului. La acest novel al bolii, persoanele afectate pot începe să sângereze, atât în interiorul corpului, cât şi la exterior.
Virusul poate fi luat la contactul cu fluidele sau cângele unui animal infectat (frecvent maimuțe sau lilieci), până la momentul actual neînregistrându-se răspundirea prin aer. Dacă un om este infectat, virusul poate fi uşor răspândit la alte persoane. Bărbaţii care au supravieţuit bolii, pot transmite virusul timp de două luni de la vindecare prin materialul seminal, tocmai de aceea, aceştia sunt ţinuţi sub supravieghere medicală timp mai îndelungat.
Prevenţie si diagnosticare
Prevenirea virusului şi, implicit, reducerea răspândirii lui la oameni sau alte animale, se poate face prin verificarea amănunţită a animalelor şi uciderea lor în mod corespunzător (mai ales în cazul în care animalul a fost diagnosticat cu Ebola). De asemenea, virusul poate fi prevenit prin purtarea unui echipament adecvat în momentul tranşării cărnii şi prin gătirea ei corespunzătoare (la temperaturi foarte ridicate).
Pentru a se ajunge la diagnosticul Ebola, medicii trebuie să înlăture mai întâi suspiciunile de alte boli cu simptome similare, precum malaria, holera și alte febre hemoragice virale. La ora actuală, nu există niciun tratament specific virusului. Eforturile medicitor includ terapia de rehidratare orală (forţarea să bea apă sărată şi apă uşor dulce) sau administrarea intravenioasa de fluide.