În 9 noiembrie se împlinesc 25 de ani de la momentul istoric al căderii Zidului Berlinului, un simbol al opresiunii şi al Războiului Rece. Evenimentul va fi sărbătorit în capitala reunită a Germaniei între 7-9 noiembrie cu evenimente comemorative şi concerte în aer liber.
Să stai chiar pe locul unde s-a scris istoria… este dorinţa multora şi, în special, a celor care vin în capitala reunită a Germaniei în perioada 7-9 noiembrie, pentru a marca 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. „Chiar și în această eră a realităţii virtuale, oamenii vor să vadă în realitate locurile în care s-a înfăptuit istoria”, spune Burkhard Kieker, director executiv al VisitBerlin. Actualele evenimente din lumea largă evidenţiază că lupta globală pentru libertate şi împotriva dictaturii rămâne o problemă importantă a zilelor noastre. Căderea Zidului Berlinului arată că această luptă poate fi câştigată, iar imaginile evenimentului, care a schimbat epoca, rămân adânc înrădăcinate în conștiința colectivă, dând speranţe oamenilor din multe zone de conflict.
„Graniţă de lumină”, cu 8.000 de lampioane
Centrul de comemorare va fi așa-numita „graniţă de lumină”, unde 8.000 de lampioane vor ilumina cei 15 km de la fosta graniţă dintre Bornholmer Straße și Oberbaumbrücke. De-a lungul întregului traseu vor fi montate numeroase panouri luminoase, pe care vor fi expuse poveştile celor care au încercat să traverseze frontiera. De asemenea, municipalitatea organizează evenimente comemorative şi diferite concerte de muzică în aer liber. Instalaţia de iluminat se va stinge în noapte de 09 noiembrie, când lampioanele vor fi ridicate spre cer, gestul simbolizând căderea Zidului Berlinului și sfârșitul sfârşitul divizării între Est şi Vest.
Căderea regimurilor comuniste
Zidul Berlinului a căzut în 09 noiembrie 1989, un an cu o încărcătură istorică aparte. Evenimentele petrecute la acea vreme au făcut posibilă căderea graduală a regimurilor comuniste din Europa de Est, permiţând unirea celor două Germanii. Zidul Berlinului a fost doborât odată cu decizia Guvernului est-german să elimine restricţiile privind călătoriile. În urma deciziei, mase uriașe de est-berlinezi s-au apropiat de zid, traversând în celedin urmă toate punctele de trecere şi unindu-se cu mulțimea din Berlinul Occidental. Zidul a fost distrus în totalitate la câteva săptămâni de la anunţ, căderea lui însemnând primul pas către reunificarea Germaniei, încheiată oficial în 3 octombrie 1990.
Bucăţi din Zidul Berlinului, scoase spre vânzare
Acum, după 25 de ani de la cădere, turiştii pot cumpăra bucăţi din Zidul Berlinului, anunţă agenţia de ştiri DPA. Într-un site din Teltow, situat la la 17 kilometri de centrul Berlin, au fost scoase spre vânzare numeroase bucăţi originale din zidul simbolic. Fragmentele au 1.20 metri lungime şi 3.60 metri înălţime, iar proprietarii lor îi invită pe doritori să picteze bucăţile, să scrie slogane de libertate sau să-şi scrie poveştile si, ulterior, să le cumpere. Dacă te afli printre potenţialii cumpărători, pregăteşte-ţi de pe acum bugetul. Costul unei bucăţi este de aproximativ 500 de euro, iar pentru ea trebue să plăteşti şi transportul, în funcţie de greutate.