Un iPhone nu înseamnă doar design inovator. Înseamnă un sistem de operare profesional, cu numeroase funcţii care ne uşurează viaţa. De la funcţii business şi până funcţii de travel, iPhone-ul tău poate face multe lucruri menite să-ţi ofere informaţie, calitate şi o mai mare posibilitate de mişcare, mai ales într-o vacanţă! Eu am strâns laolaltă doar câteva, de care puţin pasionaţi ştiu. Restul, vin şi ele într-un articol următor.
1. Foloseşte „burst mode” şi faci poze la secundă
Mai exact, 10 poze pe secundă! iPhone-ul tău are un senzor şi procesor de semnal de imagine care-i permit să facă sute de fotografii pe minut. În timp ce foloseşti camera foto, ţine apăsat butonul de declanşare (nu îl atinge, cum faci în mod normal). În acel moment, camera foto va face 10 poze pe secundă, câte secunde ţii tu degetul apăsat pe buton. După aceea îţi va apărea un contor care-ţi va arăta câte de multe fotografii ai făcut.
2. Obţine poza perfectă schimbând direcţia fotografiei panoramice
De obicei, când foloseşti funcţia „Pano” a camerei foto, trebuie să mişti camera de la stânga la dreapta ca să faci o poză panoramică. Dar asta nu-i o soluţie foarte eficientă. De multe ori, fotografia nu ieşe aşa cum vrei, în special din cauza momentelor „Start” şi „End”. Pont: apăsând pe săgeata mare, aplicaţia îţi permite să faci fotografii pornind instantaneu din dreapta. Astfel, nu vei termita tăind accidental cea mai importantă parte a pozei.
3. Economiseşte barteria
Când nivelul bateriei este scăzut și nu ai încărcătorul la îndemână, poţi economisi energie prin câteva moduri simple:
Opreşte LTE
Opreşte funcția Bluetooth
Alege un fundal „nedinamic”
Opreşte wifi
Disable „Background App Refresh”
Diminuează luminozitatea ecranului
Opreşte „Servicii de localizare”
Iar acestea sunt doar câteva. Dacă bateria e în stare critică, eu obişnuiesc să închid un pic telefonul. Funcţionează de fiecare data.
4. Încarcă-ţi bateria mai repede folosind „airplane mode”
Când ești în grabă și bateria e low, setează-ţi telefonul pe „airplane mode”, înainte de a-i permite încărcarea. Această opţiune dezactivează toate semnalele celulare şi de wi-fi, împiedicând bateria să consume inutil energie în timp ce se încarcă. A, și asigura-te că foloseşti un încărcător de priză. Este mult mai eficient decât portul USB. De asemenea, chiar dacă eşti nerăbdrător, nu încerca să joci Candy Crush în timpul încărcării. Nu ajuta.
5. Foloseşre opţiunea „Near Me” pentru puncte locale
Un alt truc uşor. Deshide pur şi simplu App Store şi dă click pe butonul „Near Me”, pentru a vedea aplicaţiile populare în locația curentă. De exemplu, acesta te-ar putea duce la aplicaţia Muni Watch atunci când eşti în San Francisco (care permite utilizatorilor să urmărească mersul autobuzelor în timp real). Merită o încercare, în rice destinaţie – nu ştii niciodată ce vei găsi.
6. Opriţi paralaxa dacă aveţi rău de mişcare
Dacă ai rău de mişcare, iPhone-ul tău are o opțiune care-ţi permite să dezactivezi unele dintre funcţiile telefonului care-ţi provoacă această stare (și anume, efectul de paralaxă, care face ca pictogramele de pe ecranul de start să pară că plutesc la mişcarea telefonului). Intră în „Settings”, apoi în „General->Accessibility” şi du-te în jos până la „Reduce Motion”.Opreşte funcţia sau dezactivează efectele.
7. Shake pentru „undo” într-un e-mail sau sms
Dacă ai făcut o greşeală de ortografie, shake pentru „undo”. Acum, sigur obişnuieşti să dai click pe ecran sau să stergi textul pana la greşeală. Ei bine, prea mult deranj. Agită telefonul şi acesta îţi va afce „undo” la ultima acţiune. Dacă vrei să nu modifici, agiţi din nou şi textul „se reface”. Simplu, nu? Ce-i drept, nu economiseşti mult timp nici cu asta, dar e convenabil şi distractiv.
8. Inversează culorile pentru călătoriille nocturne
Este o aplicaţie utilă pentru călătoria cu autobuzele sau trenurile de noapte. Intră la „General->Accessibility” via „Settings” şi vei vedea functia „Invert Colors”. Deşi, la prima vedere vei spune că face lucrurile să pară înfrucoşătoare, funcţia este utilă pentru zonele cu lumină scăzută. Textul alb şi fundalurile întunecate reduc luminozitatea şi efectul de orbire, funcţia fiind ideală pentru momentele în care ochii-ţi sunt sensibili. Probabil te-ai jucat cu iPhone-ul în mijlocull nopţii şi ai fost orbit de display. Vei sesiza imediat beneficiul.
9. Foloseşte busola, în caz că te-ai rătăcit
Sperăm că nu va trebui să foloseşti busola iPhone – dar dacă o faci, află că telefonul are o caracteristică simplă, care te ajută să găseşti drumul cel bun. Aşează-te într-o direcţie şi apasă pe busolă. În acest fel, busola „blochează” direcţia şi îţi arată cât de departe eşti de dtumul tău iniţial. Dacă te abaţi din direcţia setată, va apărea o zonă roşie în jurul busolei. Rămâi pe direcţia afişată şi evită apariţia culorii roşii.
10. Opreşte „noise cancellation”. Sau porneşte-o din nou. Alege
Necunoscut pentru mulţi posesori, iPhone-ul foloseşte o funcţie de anulare a zgomotului în timpul convorbirii. Ea acţionează prin „ascultarea” zgomotelor de ambianţă şi crearea unui alt „track audio”, care anulează zgomotele din exterior, care le creează multora o senzaţie de disconfort la ureche. Setările le găseşti la „Accessibility” prin „Settings->General” şi apasă „Phone Noise Cancelation”. Dacă nu te-ajută, revin-o la setarea iniţială.