Travel Magazine

Scafandrii descoperă ENIGMA, mașina de criptat nazistă

Masina de criptat
Mașina ENIGMA

Scafandrii germani care caută plase de pescuit abandonate în Marea Baltică au dat peste o mașină de cifrat Enigma, folosită de armata nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, despre care se crede că a fost aruncată peste bord de echipajul un submarin scufundat intenționat, pentru a nu fi capturată.

Crezând că au descoperit o mașină de scris încurcată într-o plasă pe fundul mării din Golful Golting, arheologul marin Florian Huber și-a dat seama rapid de semnificația istorică a descoperirii.

„Am făcut multe descoperiri ciudate în ultimii 20 de ani. Dar nu mi-am imaginat niciodată că vom găsi într-o zi una dintre mașinile legendare Enigma ”, a spus Huber.

Foto: @ChristianHowe/Submaris/Pen News

Armata nazistă a folosit mașinile pentru a cripta mesajele în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar criptografii britanici au spart codul, ajutându-i pe aliați să preia controlul în lupta pentru controlul Atlanticului.

Este creditată ideea că o echipă britanică condusă de Alan Turing a reușit  să descopere algoritmul de criptare, ceea ce se presupune că a dus la scurtarea războiului și salvarea a mii de vieți. Povestea a fost ecranizată în 2014, în filmul „The imitation game”.

Cu puțin timp înainte de capitularea Germaniei în mai 1945, echipajele a aproximativ 50 de submarine U-Boots, au primit ordin să se deplaseze în Golful Gelting, lângă granița daneză, unde să fie scufundate, pentru a evita capturarea lor de către Aliați. Distrugerea dispozitivelor de criptare a făcut parte din același plan.

„Bănuim că Enigma noastră a fost aruncată peste bord în timpul acestui eveniment”, a spus Huber, de la compania Submaris din Kiel, care conduce misiuni de cercetare subacvatică.

Foto: @UliKunz/Submaris/Pen News

Germanii au scufundat peste 200 de submarine în Marea Nordului și Marea Baltică la sfârșitul războiului.

Dispozitivul Enigma, care arată ca o mașină de scris, consta dintr-o tastatură și un mecanism care codifica mesajele, folosind un algoritm foarte complicat. Deși au fost produse câteva sute de mii de mașini, se crede că mai există doar câteva sute. Se vând la licitație pentru zeci de mii de euro.

Mașina descoperită in Golful Gelting va fi predată muzeului de arheologie din Schleswig.

sursa: Reuters

Vezi și https://travelmagazine.ro/koala-si-bradul-de-craciun/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *