Travel Magazine

Cultura cafelei bosniace

Bosnia-Herțegovina este unul dintre puținele locuri în care cafeaua nu este doar un punct de mândrie națională, ci şi o chestiune de distincție! În ciuda dominaţiei turceşti de aproape patru secole, în Bosnia-Herțegovina „cafeaua bosniacă nu este cafea turcească”, spun localnicii cu îndârjire, susţinând că diferenţa o face procesul de preparare!

Ambele moduri de preparare încep cu boabe de cafea prăjită, transformate într-o pulbere fină, fiartă (în general) într-o oală mică, placată cu cupru, denumită džezva (sau cezve în turcă). Procesul se diferenţiază la fierbere, când turcii pun cafeaua în apa rece, înainte de a aşeza ibricul pe aragaz. Pentru prepararea cafelei bosniace, apa rece este pusă singură la fiert în džezva şi abia după fierbere începe procedeul în sine de preparare al cafelei.

Prepararea cafelei bosniace
O parte din apa fiartă în džezva se pune deoparte, într-o ceaşcă. În apa rămasă se introduce cafeaua măcinată, se amestecă şi se pune pe foc câteva secunde. Când lichidul începe să fiarbă, se creează o spumă groasă, iar când aceasta ajunge la punctul de revărsare, džezva este îndepărtată de foc. Procedeul se repetă şi este asemănător cu cel văzut la bunicile noastre, însă, şi aici, diferenţa apare spre final.

După fierberea cafelei, se ia apa clocotită pusă deoparte şi se adaugă în cafeaua proaspăt preparată. Astfel se creează o spumă şi mai groasă, ce-i oferă cafelei o aromă mai robustă. Iubitorii de cafea spun că diferenţele de savoare apar la minut, prepararea cafelei bosniace fiind cu adevărat o artă! Dacă ajungi în Bosnia-Herțegovina, savurează o cafea bună la Rahatlook, unul dintre localurile din Baščaršija, în care ai parte şi de o lecție rapidă, oarecum superficială, a procesului de preparare.

Servirea
Pentru unii, cafeaua bosniacă este imposibil de distins de cea turcească, la prima vedere ambele fiind puternice, amare și la fel groase. Pentru alţii, recunoaşterea se face după servire. În timp ce cafeaua turcească se serveşte într-o ceaşcă mică, cafeaua bosniacă este adusă la masă într-o džezva completă, care conţine o tavă rotundă de fier, džezva (o ceaşcă cu gâtul lung, în care se află cafeaua), fildžan (o ceaşcă mică), o ceaşcă cu rahat lokum (sau cuburi de zahăr) și un pahar cu apă rece.

Degustarea
Chiar şi băutul cafelei este un ritual. Nu te grăbi să o sorbi, aşa cum faci în Turcia sau chiar la tine acasă. Pentru început, ia o gură de apă. Apoi, ia o lingură de spumă de deasupra cafelei, toarnă cafeaua în ceaşcă, apoi pune spuma deasupra. Vorba aceea, o cafea bosniacă fără spumă, nu este cafea bosniacă! Dacă vrei zahăr, nu îţi pune cubul în ceaşcă. Muşcă din el şi pune-l sub limbă, pentru a se dizolva în timp ce sorbi cafeaua.

O džezva completă
Bosniacii sunt renumiţi pentru produsele lor din metal, iar sfertul turc al Sarajevo este plin de magazine cu seturi complete de džezva, toate gravate. Deşi vânzătorii pretind că sunt tradiţionale şi handmade, rar este aşa. O džezva tradiţională completă, lucrată manual, nu are dungi subţiri de jur împrejurul metalului. Ea este fie simplă, fie cu gravuri manuale din acelaşi material, cupru de culoare roşiatică.

Gina Rotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *