Travel Magazine

De ce iubim Franţa

Francezii… fumează, beau şi mănâncă mai multe grăsimi decât oricare alte naţionalităţi, dar trăiesc mai mult și au mai puține boli cardiace decât multe dintre ele. Lucrează 35 de ore pe săptămână, au aproape două luni de concediu plătit pe an şi, cu toate acestea, încă sunt a patra cea mai mare putere economică din lume! Se plâng de romi, au suburbii considerate periculoase şi, totuşi, ţara lor înfloreşte prin romantism şi numeroase lucruri care ne atrag. De ce iubim Franţa şi ai săi locuitori? Să le luăm pe rând:

Mâncarea
Dă-ne o baghetă proaspătă și o felie de brânză Brie sau Camembert și suntem fericiți! Mâncarea franţuzească este de neegalat. Ne plac mesele franceze copioase, cu carne de vită Bourguignon și tocană de iepure. Ne plac clasicele escargot, foie gras și midii, dar şi deserturile precum creme brulee, spumă de ciocolată şi tartă. Adorăm dimineţile cu ceașca aromată de cafea și celebrul croissant, cu dulceaţă, dar şi serile cu vinuri franţuzeşti celebre, produse în regiuni precum Bordeaux, Alsacia, Loire, Rhone și regiunile Bourgogne. Iar după ce le-ai degustat pe toate, cum să nu iubeşti Franţa?

Arhitectura
Oriunde te uiţi, descoperi o clădire şi mai frumoasă, decât cea anterioară. Visăm cu ochii deschişi că trăim în Versailles şi suntem fericiţi când ne înghesuim în mănăstiri, muzee, capele şi chiar în parcuri, pentru că peste tot găsim ceva aparte, care inspiră linişte, frumuseţe şi romantism.

Accentul
Accentul franţuzesc e sexy! Chiar şi „fromage”, cuvântul francez pentru brânză, sună sexy! Delicatețea și farmecul senzual al limbii franceze au fost şi sunt considerate unul dintre principalele motive pentru care mulţi turişti străini devin mai romantici de îndată ce ajung în Paris. Mulţi spun că „ de vină” sunt calmul francezilor şi complexitatea lingvistică, însă unii experţi francezi susţin că totul este doar în imaginaţia noastră.

Moda
Paris este, fără îndoială, cel mai şic oraş din lume. Designeri legendari precum Coco Chanel, Christian Dior, Celine, Pierre Cardin, Jean-Paul Gaultier şi Yves Saint Laurent s-au adunat aici şi organizează anual festivaluri fashion promovate în toată lumea. Iar ţinutele lor reuşesc să îmbrace în stil parizian celebrităţi hollywoodiene de înaltă clasă precum James Cameron, Natalie Portman, Sharon Stone şi mulţi alţii.

Cabaretul
Iubim francezii pentru că au creeat Cabarete, controversatul dans de cabaret de la Moulin Rouge. Datorită celebrelor dansatoare French Cancan și ale lor pene colorate, spectacolul Moulin Rouge a devenit o experiență de o dată-n viață. Moulin Rouge este celebrul cabaret parizian din Montmartre Hill, de care ne-am îndrăgostit cu toţii din celebrele filme cu acelaşi nume, în special din capodopera regizată de Baz Luhrmann.

Atracţiile turistice
Şi nu în ultimul rând, ne plac francezii pentru conservarea atracțiilor uimitoare, printre care Turnul Eiffel, Notre Dame, Sacre Coeur, Castelul Fontainebleau, Arcul de Triumf, Parcul Național Munții Pirinei și, da, chiar și pentru Disneyland Paris. Şi, mai presus de toate, iubim Franţa pentru ospitalitatea ei, pentru numeroasele musicaluri şi opere, precum Fantoma de la Opera, Cocoșatul de la Notre Dame, Les Miserables sau Frumoasa si Bestia, dar şi pentru arta impresioniştilor francezi precum Monet și Manet. Tu pentru ce iubeşti Franţa?

Gina Rotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *