Travel Magazine

Un weekend în Amsterdam

În fiecare weekend, Amsterdam găzduieşte un eveniment! Fie că vii iarna, vara sau în anotimpurile de tranzit, este imposibil să nu aibă loc un festival muzical, o piesă de teatru sau un eveniment gastronomic. Iar dacă vrei să mergi la toate, weekend-ul nu-ţi va fi de ajuns. Tocmai de aceea, am trecut în revistă câteva dintre lucrurile mele preferate pe care să le experimentezi în Amsterdam, de-a lungul weekend-ului. Vei descoperi, cred eu, cea mai frumoasă şi profundă parte a oraşului.

Plimbă-te prin Vondelpark – sau străbate-o pe bicicletă. Uneori zona poate fi aglomerată cu turişti, dar localnicilor de place să lenevească pe băncuţe sau la mesele teraselor din parc, mai ales în nopţile călduroase de vară. Caută un loc liber pe iarbă, unde să te aşezi, şi admiră lumea care vizitează parcul. Este relaxant şi romantic… este în spiritul Amsterdam.

Casa lui Anne Frank – chiar dacă nu eşti fascinat de istoria celui de-al doilea război mondial, trebuie să vizitezi casa celebrei Anne Frank. Ea deţine o părticică fascinantă a istoriei oraşului (dacă nu a lumii) și este impresionantă, dacă ai citit cartea. Iar dacă nu ai citit-o, îţi recomand să o faci înainte de a pleca în vacanţă. Vei vedea clădirea cu alţi ochi! Iar ca să nu stai la coadă în faţa casei, rezervă biletele online cu o zi înainte. E mai sigur şi mai comod aşa.

Tur culinar – într-o vacanţă, pe primul loc este mâncarea locală. Deşi au o reputaţie destul de proastă, fiind considerate grase şi nesănătoase, mâncărurile olandeze sunt diverse şi intrigante. Gustă delicatesele restaurantelor dee pe străzile înguste şi pietruite ale oraşului şi caută să comanzi o mâncare locală, care să-ţi facă cu ochiul. S-ar putea să descoperi că mâncarea lor nu-i aşa de rea cum se spune.

Brouwerij’t Ij – uită de experienţa Heineken, aceasta este o adevărată fabrică olandeză de bere, situată chiar lângă o moară de vânt. În faţa fabricii este o terasă imensă, mereu aglomerată cu localnici, unde poţi servi diferite tipuri de bere. Preferata este Zatte („beat” în traducere)… asta să nu spui că nu eşti avertizat. Berea are un gust puternic, aşadar asigură-te că alături de ea comanzi şi un bol cu alune sau snacks-uri.

EYE – Institutul de Film din Amsterdam, în apropierea căruia se află mai multe baruri și cafenele interesante, unele adăpostite între containere vechi de transport maritim. Institutul se află cocoţat pe malul canalului Ij (fost port din provincia olandeză Noord-Holland), cunoscut drept malul mării din Amsterdam, şi este în esenţă destul de aglomerat.

Food Market – pieţele Ten Kate din cartierul rezidențial din Amsterdam Vest şi Albert Cupyst din cartierul Pijp sunt cele mai populare. De aici nu doar că poţi cumpăra fructe, legume, îmbrăcăminte şi accesorii casnice, ci vei găsi standuri cu mâncare, ce vând preparate delicioase la gratar, sandvişuri, rulouri de primăvară vietnameze, napolitane şi diferite sucuri proaspete. Este o explozie de arome, pe care trebuie să o experimentezi în timpul unui weekend în Amsterdam.

Gina Rotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *