Travel Magazine

Turcia nu reușește să gestioneze valul doi al pandemiei

Străzile pustii din Istanbul. Sursa: https://c.files.bbci.co.uk/

Decesele provocate de coronavirus în Turcia s-au ridicat la un nivel record duminică, pentru a șaptea zi consecutiv, iar numărul de cazuri noi a rămas ridicat, în ciuda eforturilor autorităților de a împiedica  un al doilea val de îmbonlăviri.

Guvernul a introdus măsuri mai stricte în urmă cu o săptămână, incluzând restricții de circulație pe timpul nopții la sfârșit de săptămână, restricții privind circulația persoanelor în vârstă, trecerea școlilor în regim online și limitarea activității restaurantelor și cafenelelor doar la servicii de luat masa.

Cu toate acestea, măsurile nu au avut rezultatele așteptate, neputând opri o creștere neîncetată a infectărilor și a deceselor, duminică înregistrându-se 185 de morți, cu 45% peste vârful primului val din aprilie iar numărul de cazuri noi plasând Turcia imediat  după SUA, India și Brazilia – țări cu populații mult mai mari decât Turcia.

Sursa: reuters.com

Peste 29.000 de cazuri au fost raportate în ultimele 24 de ore. Cifra de 30.103 de sâmbătă a fost cea mai mare înregistrată, dar autoritățile au inclus și cazurile asimptomatice – așa cum au făcut în mod regulat majoritatea celorlalte țări – abia de miercuri.

Medicii au solicitat măsuri mai stricte, dar cu magazinele, restaurantele și hotelurile deja afectate de noile măsuri, guvernul încearcă să evite efectele economice negative suplimentare.

“Armata noastră din sănătate se află sub o mare presiune”, a declarat ministrul Sănătății Fahrettin Koca pe Twitter. „Fiecare dintre noi este responsabil pentru respectarea măsurilor.”

Vorbind după rugăciunile de amiază de vineri, președintele Erdogan a atribuit recrudescența pandemiei oamenilor, care nu au respectat reglementările.

„Măștile și distanța (socială) sunt foarte importante, igiena este foarte importantă. Atâta timp cât acestea nu sunt luate în considerare, în special în orașele mari, răspândirea crescândă a (virusului) devine inevitabilă ”, a declarat el reporterilor.

Specialiștii spun că guvernul trebuie să ia măsuri mai dure. Celalettin Kocaturk, chirurg specialist în boli respiratorii la un spital din Istanbul, a cerut impunerea unor măsuri mai stricte, spunând că, dacă măsurile luate în weekend-ul trecut ar fi fost mai drastice, ar fi făcut diferența până acum.

„Pe baza datelor actuale, vom fi în curând în fruntea listei mondiale a cazurilor noi”, a declarat el pentru Reuters. „Trebuie să acționăm foarte rapid, fără să mai așteptăm.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *