Travel Magazine

Săptămâna Ursului Gras – Fat Bear Week

Statele Unite. Alaska. Katmai National Park.

Înființate în 1918, ca răspuns la dezastrul provocat de erupția vulcanului Novarupta din 1912, Parcul Național și Rezervația Katmai din sudul Alaskai protejează azi 9.000 de ani de istorie umană și un habitat important pentru somonul roșu(Sockeye) și pentru mii de urși bruni. Această combinație, între somoni și urși, face ca rezervația Katamai să dețină un loc fruntaș la numărul de urși bruni dintr-o arie protejată: 2200.

Majoritatea turiștilor ajung la Katamai cu hidroavionul, pentru foarte mulți o experiență inedită în sine, drumețiile și raftingul fiind cele mai populare activități.

Dar zona se mai este cunoscută și pentru un eveniment anual, ce se întinde pe durata unei săptămâni, între 30 septembrie și 6 octombrie: Fat Bear Week.
Este un tribut adus urșilor bruni, care au contribuit din plin la faima regiunii.
Concret, pe baza voturilor înregistrate on-line, cel mai gras/mare/frumos urs cîștigă titlul de „cel mai gras urs”.
Se votează pe baza fotografiilor urșilor, bineînțeles, votul fiind eliminatoriu; se afișează câte două fotografii, fiind eliminată, pe rând, una din fotografii, implicit unul din „concurenți”.

Evenimentul din 2020 a fost cu atât mai așteptat, ținând cont că toată lumea a simțit nevoia deconectării de la realitatea brutală și dură a acestui an dificil.

Numele competiției nu este întâmplător. Urșii din zonă sunt cu adevărat grași, iar în această perioadă se pregătesc de hibernare, deci ating potențialul maxim în materie de greutate. Ca să vă faceți o idee, o greutate de 450 kg este ceva obișnuit.

Printre cei 12 concurenți din acest an care au ajuns în faza eliminatorie o găsim pe Holly, campioana din 2019 și pe 747, o tânără speranță.

Mai mult, cu ajutorul lui Katmai Wilderness Lodge, care organizează o mulțime de programe turistice atractive, vizitatorii pot observa urșii în mediul lor natural, familiarizându-se cu concurenții. 

Dar cine a fost campionul în 2020?
Nimeni altul decât 747, botezat așa, ați ghicit, după numele bine-cunoscutului uriaș construit de Boeing.

Foto: Katmai National Park and Preserve

Câștigătorul  a fost demn de acest titlu, au declarat reprezentanții Parcului în comunicatul oficial. 
“Anul acesta campionul a fost un adevărat „gras”, arătând de parcă ar fi putut intra în hibernare încă din iulie și totuși a continuat să mănânce până când burtica lui părea să atârne pe pământ”.

Sigur, ținând cont de contextul actual, cel mai nimerit mod de participare la Săptămâna urșilor grași a fost cel online, indiferent dacă vorbim de votat sau doar de observat de pe margine.

Urșii au putut fi urmăriți în habitatul lor natural, cu ajutorul celor șase camere web poziționate în jurul râului Brooks și împrejurimilor.

În cazul în care Săptămâna Ursului Gras din acest an vă va inspira să vizitați Katmai vreodată, rețineți că trebuie să vă pregătiți cu mult timp înainte, inclusiv printr-o rezervare la Katmai Wilderness Lodge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *