Travel Magazine

Primul zbor de pasageri al unei companii din Emirate a aterizat în Israel

Zborul Etihad Airways EY 9607 din Abu Dhabi a aterizat luni dimineață pe aeroportul Ben Gurion din apropierea Tel Avivului, doar cu echipaj la bord.

Este primul zbor de pasageri din Emiratele Arabe Unite (EAU) către Israel, la o lună după semnarea acordului de normalizare a relațiilor dintre cele două țări.
„Etihad a făcut istorie. Etihad a devenit prima companie aeriană din Golf care operează un zbor de pasageri către Israel. Și acesta este doar începutul ”, a postat compania aeriană pe Twitter.

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a numit zborul inaugural „un lucru grozav”. “Facem schimbări istorice aici”, a declarat el într-o întâlnire a partidului Likud.

Etihad a declarat că în acest moment planifică zboruri regulate de pasageri între cele două țări și că va lansa și un site în limba ebraică.

Avioanele Etihad au mai aterizat pe Ben Gurion în mai și iunie, cu materiale medicale, în sprijinul palestinienilor în lupta cu pandemia de coronavirus. 
Palestinienii, care se opun acordului încheiat de Israel cu EAU, au refuzat să primească ajutorul.

În august, Israelul și EAU au anunțat că au ajuns la un acord intermediat de SUA pentru a normaliza relațiile dintre ele, după ani de cooperare economică și de securitate discretă.

Parlamentul israelian, Knessetul, a ratificat săptămâna trecută acordul cu Emiratele Arabe Unite, iar Cabinetul EAU a aprobat luni acordul pentru stabilirea unor relații diplomatice depline cu Israelul.

Într-o declarație a guvernului, se spune că acordul va fi „o cale de pace și stabilitate pentru a sprijini ambițiile oamenilor din regiune și a spori eforturile pentru prosperitate și avansare, mai ales că deschide calea pentru aprofundarea legăturilor economice, culturale și de cunoaștere”.

Emiratele Arabe Unite și Israelul au decis marți să semneze un acord care autorizează 28 de zboruri comerciale săptămânale între țări, a declarat un oficial al ministerului transporturilor.

Duminică, la Manama, Israel și Bahrain au semnat de asemenea un acord pentru normalizarea relațiilor dintre ele, formalizând un acord convenit luna trecută la Casa Albă.

EAU și Bahrain sunt al treilea și al patrulea stat arab care normalizează legăturile cu Israelul, urmând acordului de pace cu Egiptul din 1979 și a pactului din 1994 cu Iordania.

Tot luni, prim-ministrul Netanyahu a vizitat portul Haifa, unde a ancorat o navă de marfă din EAU.
“Aceasta este a doua sosire în Israel a unei nave din Dubai care ancorează în portul Haifa”, a spus el într-o declarație dată la bordul navei.
„Am întrebat ce este în containere și mi-au explicat – mașini de spălat”, a mai spus el. 

Prima navă de marfă din Emiratele Arabe a acostat în portul Haifa acum o săptămână având la bord electronice și alte mărfuri, iar un purtător de cuvânt al portului a declarat pentru AFP că astfel de sosiri ar trebui să se facă săptămânal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER!


This will close in 20 seconds

MOBIL ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER!


This will close in 20 seconds

Contact Us