Am uitat ceva? Este clasica întrebare a tuturor la plecarea în vacanță. Iar probabilitatea să o fi făcut este mare. Potrivit unui nou sondaj de opinie, uitatul diverselor lucruri la împachetarea bagajului este una dintre cele mai comune practici ale turiștilor. Un sondaj online realizat de Usatoday.com arată că aproape jumătate (46%) din turiștii care au răspuns la chestionare au declarat că au uitat ceva când au plecat în vacanță. Iar printre multele greșeli ale turiștilor s-au aflat rezervările făcute în zile greșite și faptul că au uitat să-și noteze ce mașină au închiriat. Ceea ce uiți este important, dar nu atât de importat cu ce poți face în timpul călătoriei. Cu toate acestea, există mai multe modalități de a evita să-ți transformi vacanța într-un dezastru.
Ce se neglijează la împachetat?
Aproape totul. Cel mai comun element uitat este o periuță de dinți sau alte articole de toaletă. Potrivit unui studiu realizat de site-ul de turism tarziu Deals.co.uk, aproape un sfert dintre turiști îți uită acasă articole de toaletă. Aproximativ 1 din 10 a recunoscut că a plecat fără lenjerie de corp și aproximativ același număr și-a uitat aparatul de fotografiat. Unii spun că și-au uitat chiat banii și pasapoartele acasă (aproximativ 1 din 20), lucru care îți poate încheia o vacanță, chiar înaintede începerea ei.
Acest studiu nu a fost realizat în timpul unei vacanțe specifice, însă el a arătat că acestea au loc în special în timpul perioadelor de vârf, precum Crăciun sau Revelion, perioade de stres pentru toți. Așadar, chiar dacă tu te afli printre fericiți și ți-ai amintit că împachetezi totul, s-ar putea să te intersectezi cu turiști care au trecut ceva cu vederea. Îi vei recunoaște după stilul agitat și nervii afișați.
Listele sunt esențiale
Susan Foster, autor al Smart Packing pentru Today’s Traveler, declară că listele complete sunt esențiale. „Fără o listă, sigur vei uita un punct important, fie acasă, fie pe drum”, spune Foster, care obișnuiește să-și facă bagajul cu trei săptămâni înainte de plecarea programată. Astfel, spune ea, probabilitatea de a uita ceva este foarte mică. Pe parcursulcelor trei săptămâni ai suficient timp să-ți dai seama ce lipsește sau invers, ce ai pus în plus.
Mai mic, mai sigur
Un bagaj mai mic înseamnă mai puține lucruri de uitat, spune Tamela Rich, o călătoare pasionată și un autor stabilit în Charlotte. „Bagajele greoaie, supraîncărcate și taxele extra pot fi factori majori de stres. Chiar ai nevoie de o ținută pentru fiecare zi în care ești plecată?” Iar dacă ți-ai făcut bagajul din timp, poți înlocui lucrurile din el, cu excepția pașaportului sau a vizei.
Documentare prealabilă
Din păcate, actele nu sunt singurele lucruri pe care turiștii obișnuiesc să le uite. De asemenea, ei nu se documentează și nu-și „umple” bagajul cu regulile de bază ale călătoriei și cu bunul simț. Chiar și o cantitate minimă de documentare poate ajuta în timpul vacanțelor, în special a celor de Sărbători. Respectarea rândurilor, calmitatea la ghișee, privirea calmă și senină și înțelegerea pentru copiii sau persoane cu probleme de sănătate sunt principalele lucruri de care trebuie să ții cont într-o vacanță. Iar pentru a nu fi tu cauza cozilor, ai grijă să ai actele la îndemână și să te pregătești de dinainte pentru eventualele controale, dacă mergi cu avionul și nu numai.
Peripeții, nu eșec
Cel mai bun sfat de călătorie este un ghid practic de făcut bagajele sau o listă realizată în amănunt cu cel puțin o săptămână înainte. Oferă-ți mai mult timp, astfel încât să nu uiți nimic și… nu te lăsa descurajat de ceilalți turiști amețiți. Cei mai mulți planificatori de vacanțe merg pe premisa „mai bine mai devreme, decât mai târziu”. Astfel ești calm, iar calmitatea te ajută să gândești limpede. „Toate imperfecțiunile dintr-o excursie duc la crearea unei povești frumoase, de neuitat, care va trăi mult timp după întoarcerea acasă. Așadar, când te confruncți cu o provocare în timpul vacanței, gândește-te cum te vei amuza după de întreaga peripeție, nu te gândi la ea ca la un eșec. Astfel, te vei bucura de o vacanță frumoasă, chiar și cu bagajul incomplet”.