Travel Magazine

Turismul viticol din Napa, grav afectat de cutremur

Țara vinului din California a fost lovită duminică dimineaţă de un cutremur cu magnitudinea 6 grade pe scara Richter, care a dus la deteriorarea clădirilor istorice şi a multor infrastructuri de turism. În timpul seismului, cel puţin şase persoane au fost grav rănite, inclusiv un copil diagnosticat cu multiple fracturi, şi peste 100 de rezidenţi au ajuns la Spitalul Queen of the Valley din Napa. „Multe dintre leziunile pe care le trătăm nu pun în pericol viaţa pacienţilor, dar sunt destul de serioase, cu o mulţime de răni şi zgârieturi de la tencuielile căzute”, a declarat Vanessa de Gier, purtătorul de cuvânt al spitalului.

Cel mai mare seism din ultimii 25 de ani
Potrivit United States Geological Survey (USGS), cutremurul de 6.0 grade pe scara Richter s-a produs la 51 mile sud-vest de Sacramento, aproape de Napa Valley. Este cea mai mare activitate seismică din zonă, din ultimii 25 de ani, care şi-a avut centrul la şase mile sud de oraşul istoric Napa. Zdruncinătura s-a resimţit în toată zona portuară şi în estul îndepărtat de graniţa cu Nevada, iar Guvernatorul Californiei, Jerry Brown, a declarat rapid stare de alertă. Cutremurul a provocat șase incendii majore, unul dintre ele mistuind câteva locuinţe nobile. Regiunea viticolă Napa Valley a fost şi ea grav afectată, înregistrând peste 12 clădiri avariate, printre care magazine şi fabrici importante de vin.

Pagube de miliarde de dolari în Napa Valley
Potrivit CBS News, cutremurul a afectat şi sticlele îmbuteliate cu renumitul vin din Valea Napa în valoare de miliarde de dolari. La ora actuală, întreaga zonă încearcă să contorizeze sutele de sticle de vin sparte. Cohn Winery din Glen Ellen (Sonoma Valley) spune că a pierdut peste 50% din stocul de vin, care se vindea cu până la 100 de euro sticla. „N-am pierdut un vin bun, ci cel mai bun vin”, a declarat vinificatorul Tom Montgomery. În Napa Valley există peste 500 de vinerii şi aduce un impact economic de peste 500 miliarde de dolari. Cramele regiunii produc circa un sfert din producţia totală de vin a Statelor Unite ale Americii, impactul cutremurului asupra industriei viniere fiind în valoare de aproximativ 13 miliarde de dolari nu este încă clar.

22 de replici cu până la 3.6 grade pe scara Richter
Zgura Gregory, directorul general al Visit Napa Valley, a cerut turiştilor ca în următoarele zile să se intereseze de situaţia din Napa înainte de a porni spre zonă. „Pentru călători care vin în Napa Valley multe afaceri sunt deschise ca de obicei, însă le sugerăm oamenilor să sune mai întâi, pentru a li se confirma acest lucru”, a spus Zgura Gregory. Potrivit US Geological Survey, în urma cutremurului de duminică, în zonă s-au înregistrat peste 22 de replici cu o magniturine de până la 3.6 grade pe scara Richter.


Watch more news videos | Latest from the US

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *