Travel Magazine

Top 10 produse grecesti, ajunse în fiecare colț al lumii

10 produse grecesti

Mâncarea grecească este simplă, aromată, sănătoasă și sațioasă! Știm cu toții asta, tocmai de aceea iubim Grecia și ale sale alimente. Grecia este atât de iubită, încât mulți încearcă să adopte stilul localnicilor de viață, prin gastronomie. Mai jos aveți lista cu 10 produse grecești de top!

Top 10 produse grecesti

Astfel, multe dintre produsele autentic grecești au ajuns să fie comercializate și consumate în fiecare colț al lumii! Iată top 10 a celor mai căutate și apreciate:

10. Chios Mastiha

Mastiha se produce exlusiv în insula grecească Chios și este cunoscută în întreaga lume. Ea este rășina arborelui de var Chia, natural și extrem de rar, și este folosită atât ca aliment, cât și ca produs farmaceutic, datorită proprietăților sale de vindecare.

Această rășină are proprietăți antioxidante, antibacterene și calități antiinflamatorii. În trecut, Mastiha se consuma ca guma de mestecat și ca ingredient în gastronomia locală. Astăzi, ea încă este cunoscută ca gumă de mestecat, însă este folosită și în industriile farmaceutică, cosmetică și în gastronomie.

9. Paximadi din Creta

Paximadi, cunoscut și ca biscuitul de orz, este popular datorită Cretei și a preparatului cretan „Dakos” – care este, de fapt, paximadi acoperit cu feta, roșii tocate și alte ingrediente după gustul de moment.

Paximadi este o pâine uscată delicioasă, făcută din porumb, orz, grâu, secară și aproape orice fel de făină se găsește prin casă. Este de fapt un biscuit tradițional sau „pâine tare” coaptă în Creta și peste care se presară ierburi precum oregano sau anason, sau ulei de măsline.

8. Halva macedoneană

Halvaua nu este doar una dintre cele mai populare produse, ci este și una dintre cele mai bune deserturi tradiționale grecești. Cea din Macedonia este deosebit de gustoasă și este exportat în întreaga lume.

7. Vin

Să admiri apusul în Santorini, alături de partenerul tău și o sticlă de vin local… O experiență de neprețuit! Vinurile grecesti sunt populare în întreaga lume, în special cele produse în Santorini.

Iar unul dintre cele mai apreciate vinuri este VINSANTO – Un vin bogat, luminos, auriu-portocaliu, cu o aromă vie și complexă, dobândită datorită tehnicii clasice de preparare de uscarea strugurilor până la 12 zile înainte de utilizare și apoi ținut cel puțin 24 luni în butoaie de stejar.

6. Miere

Mierea reprezintă unul dintre cele mai mari exporturi din Grecia. Cunoscută în întreaga lume pentru calitatea și varietatea de arome, mierea grecească este dorită și cumpărate în fiecare colț al lumii.

Datorită florei bogate, Grecia este oficial țara din UE cu cel mai mare număr de albine pe metru pătrat. De aici și cantitățile uriașe de miere. Iar aici, apicultura nu implică exploatarea intensă a albinelor.

Ci metodele tradiționale, vechi de secole, care permit albinelor să se hrănească exclusiv pe polen pur, departe de produse chimice și pesticide. Astfel,mierea grecească este cea mai sănătoasă din lume.

5. Peşte

Un produs de top pe lista exporturilor grecești este, fără îndoială, și peștele. Nu este niciun secret faptul că peștii din Marea Egee și Marea Ionică sunt incredibili. Pește la grătar este o piatră de temelie a bucătăriei grecești și o parte din ea ajunge în bucătării din toată Europa!

4. Feta

Brânza Feta, brânza albă din Grecia, este unul dintre produsele cele mai îndrăgite de localnici. Atât de mult, că este unul dintre produsele grecești pe care tinerii plecați în străinătate le consumă primele la întoarcerea acasă.

Datorită consistenței și a gustului ei puternic, Feta poate fi găsită acum în fiecare colț al lumii. Și, apropo, e marcă înregistrată!

3. Ouzo

O băutură alcoolică, savurată cu plăcere în timpul apritivelor. Ouzo este băutura grecească cunoscută în întreaga lume. Ea este semi-transparentă, destul de parfumată, și merge de minune cu gheață. Imposibil să nu o fi încercat și tu. Ouzo Lesvos este deosebit de popular.

2. Iaurt

Iaurtul grecesc a început să se găsească în aproape fiecare supermarket din lume. Dacă ești atent, vei observa asta la următorul shopping pe care-l vei face.

În zilele noastre, el este considerat unul dintre (chiar „cel mai”) sănătos iaurt existent pe piață. El a devenit sinonim cu înalta calitate și pe bună dreptate.

1. Ulei de măsline

Cel mai exportat produs din Grecia, peste tot în lume, mai presus de produse alimentare și alte materiale, este uleiul de măsline.

El este baza celor mai multe feluri de mâncare tradiționale grecești și a hrănit multe generații de greci. Este cel mai important și profitabil produs al țării. Puritatea și gustul său sunt excepționale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *