Travel Magazine

14 dintre cele mai bune piețe de Crăciun din Europa

Piete de Craciun din Europa

Glühwein sau glögg? Gingery Lebkuchen sau Torrone? Doar le pronunți și ți se face poftă de tradiționala turtă dulce din piețele de Crăciun. Chiar dacă Sărbătorile de iarnă îți par acum îndepărtate, sezonul Piețelor de Crăciun ar putea să te ia prin suprindere. Mai jos ai cele mai bune piețe de Craciun din Europa!

Mare sau mică, turistică sau intimă și tradițională, fiecare piață de Crăciun reflectă cultura regiunii – mâncare, băutură, muzică și multe altele. Motiv pentru care, noi am ales astăzi 14 dintre cele mai bune piețe de Crăciun din Europa pe care să le vizitezi anul acesta.

Piețe de Crăciun din Europa

Piețe de Crăciun Austria

Innsbruck (15 noiembrie 2016 – 6 ianuarie 2017)

Din jumătate de duzină din Piețe de Crăciun din Innsbruck, cea mai romantică se află în Altstadt, cartierul căptușit cu case medievale.

Căsuțele sunt împodobite cu turtă dulce, jucării din lemn și ornamente delicate din sticlă Handblown. La amurg, trîmbițașii înviorează atmosfera cu colinde de pe Acoperișul de Aur, vechi de 500 de ani.

Dacă ajungi la piața de Crăciun din Altstadt, Innsbruck, încearcă kiachln – gogoși Advent – servite fierbinți, cu sos de afine, iar la finele săptămânii ia-ți o plimbare cu telecabina pe muntele Nordkette, spre Hungerburg.

Acolo vei găsi o altă piață mică, de unde îți poți continua călătoria spre partea de sus a Hafelekar pentru a vedea priveliști impresionante cu luminițele orașului și vârfuri montane cu zăpadă.

Viena 2016

Tradiția pieții de Crăciun din Viena datează din secolul al 13-lea. Capitala Austriei se mândrește acum cu aproximativ 10 piețe de Crăciun, cu peste 150 de standuri, ce umple piața centrală Rathausplatz, din fața clădirii neo-gotice a primăriei.

Este locul în care vei vrea să cumperi case din lemn în miniatură, păpuși, inimi din turtă dulce, îmbrăcăminte din piele și pălării de lână. De aici, te poți îndrepta spre piața Spittelberg, de lângă Cartierul Muzeelor, amenajată anual cu căsuțe de Crăciun împodobite cu suvenirurid in sticlă, argintărie și ceramică. Nu rata o plimbare prin Rathauspark, cu o tură în carusel.

Piețe de Crăciun Franţa

Lille 2016

În Franța, în piață de Crăciun din Lille este un deliciu gastronomic. Degustarea de vin fiert, rnțăitul celebrei nuga și aroma nelipsitelor „pommes d’amour” (mere caramelizate) … sunt doar câteva dintre lucrurile de care te îndrăgostești.

Taberele de Crăciun din Lille sunt amenajate, de obicei, în jurul Place Rihour și anu în fiecare an câte o tematică. Dacă ești în căutarea mai multor cadouri chic, zona este o reală nebunie. Ai o mulțime de buticuri atât în interiorul pieții, cât și în exteriorul ei.

Piețe de Cărciun Germania

Hamburg (21 noiembrie – 23 decembrie 2016)

În privința diversității, Hamburg este greu de învins. În acest port istoric, ai 15 piețe diferite, gata să satisfacă toate gusturile.

Tradiționaliștii aleg întotdeauna piața de Crăciun din fața grandioasei primării, unde rândurile de tarabe sunt tematice – aici găsești de la dulciuri (prăjituri, bomboane de ciocolată și multe altele), până la meșteșugari cu produse hamdmade (piele, argint, ornamente de copac).

Copiii sunt vrăjiți de Spielzeuggasse – celebra Toy Street

Copiii sunt vrăjiți de Spielzeuggasse – celebra Toy Street , plină cu jucării din întreaga lume, iar romanticii opta pentru piața Jungfernstieg, care se concentrează pe produsele alimentare elegante și cadouri sofisticate.

Iar dacă vrei spirit autentic de Crăciun, mica piață pe apă Fleetinsel, este o lume a luminilor, cu veliere îmbrăcate în sute de luminițe colorate. Strict pentru 18+ ai picanta piață Mos Pauli, de pe Reeperbahn (Spielbudenplatz).

Strasbourg (25 noiembrie – 31 decembrie 2016)

Pe tot parcursul anului, Strasbourg este lăudat pentru farmecul tradițional, însă, în perioada Adventului, capitala regiunii, Alsacia, este și mai magică.

Căsuțele în formă de turtă dulce, inimile gigant în roșu și alb, stelele, îngerii, fulgii de zăpadă și ghirlandele dau o atmosferă intimă străzilor pietruite ale orașulu. Aici, Christkindelsmärik datează din 1570 și bradul falnic de pe Place Kleber este un obicei vechi de 400 de ani.

Vizitează cele 11 „sate” diferite (zone tematice) și gustă Bredele (biscuiții tradiționali de Crăciun, preparați cu din alune, portocale și scorțișoară, nuci, nucă de cocos și pralină). Ia și pentru acasă, atârnă-i în bradul de Crăciun și apoi mănâncă-i. Va fi o amintire frumoasă din vacanța de iarnă petrecută în Strasbourg.

Stuttgart 2016

Stuttgarter Weihnachtsmarkt (piața de Crăciun din Stuttgart), care datează din 1692, este una dintre cele mai cunoscute petreceri de dinaintea Crăciunului din Germania.

În inima acestui oraș aerul este parfumat cu vin și ramuri proaspete de pin. De la Schlossplatz la Marktplatz, aproximativ 300 tarabe șerpuiesc pe străzile pietruite, toate împodobite cu ornamente luminoase și beculețe strălucitoare, concurând pentru mult râvnitul titlu de „cea mai frumos decorată piață de Crăciun”.

Worms 2016

La doar o oră la sud de Frankfurt, răsare „cel mai vechi oraș din Germania”: Worms! Un oraș mic, care își arată frumusețea prin șiruri de luminițe sclipitoare, aranjate cu model deasupra celor 50 standuri a pieții de Crăciun.

Ca într-un film clasic de Crăciun, orașul amenajează special un patinuoar, o zonă cu animale reale, cu iesle, și un lăcaș unde îl poți întâlni pe Moș Crăciun. Pentru 3€, îți poți lua un sac cu cadouri surpriză de Crăciun (speciali pentru copii, adesea pline cu diferite jucării).

De-a lungul Sărbătorilor, aici răsună muzica clasică, coruri ale Evangheliei și chiar coldinde flash-mob.

Koln (21 noiembrie – 23 decembrie 2016)

Koln are nu una, ci șapte piețe de Crăciun. Pentru lumânări, decorațiuni manuale din brad și dantelă, îndreaptă-te spre piața de Crăciun Alter Markt din Orașul Vechi și pieșele din fața Catedralei.

Satul de basm St. Nick, pe Rudolfplatz, este ideal pentru jucării din lemn, iar piața de Crăciun Angel’s Market din Neumarkt este preferata localnicilor pentru tradiționalul tort Dresden Stollen.

Printre copacii din Stadtgarten există o piață de Crăciun cu încălțări mongoliene, bijuterii și zeci de sortimente de miere. Este un loc liniștit, unde poți savura cu mare plăcrere, în spiritul Sărbătorilor de iarnă, o cană de Glühwein.

Piete de Craciun Italia

Bologna (20 noiembrie 2016 – 0 ianuarie 2017)

Uită de „Merry Christmas” – în Bologna, „Buon Natale” este salutul pe care o să-l tot auzi în piețele de Crăciun.

Fiera di Natale este cea mai mare piață de Crăciun din Bologna și este răspândită prin zona Catedralei San Pietro, din secolul al 12-lea. Aici vei găsi mâncare bună, preparată după rețete originale.

Printre cele care trebuie încercate sunt fructele cu martipan și cojile de citrice înmuiate în ciocolată neagră La torrone – o nuga festivă de sezon, făcută cu nuci și miere.

Piete de Craciun Suedia

Stockholm (23 noiembrie – 23 decembrie 2016)

Deși prima piață de Crăciun din centrul Stortorget, în Old Stockholm, a avut loc în urmă cu 500 de ani, evenimentul modern datează de „doar” un secol.

În fața Muzeului Nobel, aproape de Palatul Regal, tarabele vesele sunt pline de produse „made only in Sweden”, cum ar fi sticlă, ceramică și bijuterii. În mod surpinzător, prețurile sunt accesibile în mod surprinzător.

Bea SIP glögg (vin fiert) și mănâncă pepparkakor (biscuiți subțiri cu ghimbir). Asigură-te că te întorci acasă cu gustul tradițional al Suediei, luându-ți saffransbullar (chifle șofran) și cârnați ambalați în vid, preparați din carne de ren (nu le spune copiilor).

Piete de Craciun Ungaria

Budapesta (10 noiembrie 2016 – 6 ianuarie 2017)

Anual, în Piața Vorosmarty și Piața Sfântul Ștefan, sunt amenajate peste 100 de pavilioane cu căsuțe din lemn. Acestea comercializează produse de patiserie dulci din Ungaria, articole croșetate, pălării și mănuși tradiționale din blană, bijuterii din flori presate, zâne de grădină pentru „bun-noroc”, prăjituri cu miere și ciocolată de casă.

De asemenea, îți poți comanda și un candelabru din fier, făcut la fața locului. Tot aici, vei fi amețit de zecile de prăjituri cu scorțișoară, cornuri de patiserie, de cozonacul secuiesc, de vinul aromat și de pizza în stil maghiar, acoperită cu slănină, ceapă și smântână.

Asigură-te că vei savura un pahar de vin spumant din Ungaria, în cafeneaua Varosliget, cu vedere la patinoar.

Piete de Craciun Elveţia

St. Gallen (24 noiembrie – 24 decembrie 2016)

La doar o oră de Zurich, St. Gallen îmbină armonios toate detaliile unei sărbători reușite. O catedrală în stil baroc, clădiri medievale atent ornate și priveliști cu munți acoperiți cu zăpadă.

În perioada Adventul, St. Gallen este iluminat de cel mai înalt brad de Crăciun din Elveția, iar străzile răsună de colindători. Ia-ți neapărat „biberli” – pâine cu ghimbir / marțipan, preparată în diferite forme, cu diferite decorațiuni, de-a dreptul delicioase.

O găsești doar în St. Gallen. Iar pentru a te încălzi, treci pe la Beizli (un mic pub), pentru o cană de „feuerzangenbowle” – un punch din vin și rom.

Piete de Craciun Lituania

Vilnius 2016

Când vine vorba de sezonul festiv, capitala Lituaniei intră, fără dubiu, în topul celor mai impresionante amenajări. Este perioada în care turnul televiziunii din Vilnius este transformat într-un copac uriaș de Crăciun, cu un becuri multicolore.

Soarbe vin fiert (karstas Vynas), înconjurat de un peisaj alb, de zăpadă, și mănâncă raguolis, sau tort cu semințe de mac, într-o patiserie tipic lituaniană, precum Munch.

Piete de Craciun Cehia

Praga (03 decembrie 2016 – 04 ianuarie 2017)

Piața Old Town din Praga, Staromestske Namesti, are o scenă frumos amenajată a nașterii Mântuitorului. Este locul în care vei vedea un copac imens și spectacole cu formații folclorice și coruri.

Wenceslas Square este ideală pentru jucării sculptate din lemn, cristale de Boemia, bijuterii cu granate și decorațiuni tradiționale cu paie și porumb. Mânca klobasa (cârnați polonezi) sau trdelnik ( un produs fierbinte de patiserie, acoperit cu zahăr).

Prinde un concert de seară, în una din bisericile orașului, cum ar fi St. Salvator, Catedrala St. Clement sau Basilica St. George.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *