Travel Magazine

Top 10 mici orase italiene, pe care sa le vizitezi

10Saluzzo

Ajunși în Italia, mulți turiști fac o pasiune pentru orașe renumite ca Roma, Veneția, Florența și Milano. Frumusețea și aerul lor sunt frapante, însă Italia nu se sfârșește cu ele. Vizitati si mici orașe italiene, destinații de vacanță de basm, foarte puțin cunoscute.

Top 10 mici orașe italiene

Pornind de la malul mării siciliene și ajungând în inima Toscanei, am întocmit o listă cu 10 cele mai frumoase mici orașe din Italia. Și cele mai multe dintre ele sunt la o distanță de doar o zi de un oraș mare.

10. Saluzzo

Acest oraș vechi poate fi găsit în Piemont, laoar o oră cu mașina, la sud de Torino.

Supranumit de localnici „orașul medieval adormit” datorită aerului de basm liniștit, Saluzzo te va captiva cu acoperișurile roșii-tiglă ale clădirilor sale, cu turnuri de clopot și turle antice susținute de înzăpeziții Alpi Cottian.

Ajuns aici, vizitează La Castiglia, un castel din secolul al 14-lea, și Casa Cavassa – un palat-muzeu renascentist, casa unor picturi și fresce cu frunze din aur, absolut spectaculoase.

9. Collodi

Sculptat în marginea unui deal din Toscana, între Florența și Pisa, Collodi este un sat medieval superb, cunoscut drept casa lui Pinocchio (sau mai precis, a creatorului său, Carlo Collodi).

Nu trece pe acolo fără să pui o frână la Pinocchio Park, unde se află cea mai înaltă statuie din lemn al lui Pinocchio, din lume.

În apropiere ai Grădinile Garzoni, amenajată cu statui renascentiste, fântâni ornamentale și plantații luxuriante de bambus.

8. Monte Isola

Situat pe insula cu același nume, orașul Monte Isola se află în mijlocul unuia dintre cele mai frumoase lacuri din Italia: Lacul Iseo. Orașul se află la o oră și jumătate de Milano, plus 20 de minute cu feribotul lacul din orașul Iseo.

Pare mult dar, crede-ne, merită efortul. Bizarul oraș este arhiplin de pizzerii excelente și cafenele pe malul lacului. Iar aici poți admira frumoasa capelă Madonna della Ceriola, amplasată în vârful insulei.

7. Belluno

Cocoțat pe un deal ce răsare pe Râul Piave și susținut de Munții Dolomiți, Belluno este fără îndoială unul dintre cele mai pitorești orașe mici italiene, aflat în nordul țării.

Pe lângă panorama impresionantă de 360 de grade, aici vei fi fermecat de centrul istoric al orașului, plin de clădiri din epoca renascentistă, palate și biserici romanice. Belluno se află la un pic peste o oră cu mașina de Veneția continentală.

6. Pietrapertosa

Pietrapertosa este unul dintre orașele cele mai dramatice din toată Italia. Orașul este săpat în stâncă, pe partea laterală a unui munte, și se mândrește cu o altitudine de peste 1.000 de metri deasupra nivelului mării.

Orașul în sine este frumos, plin de ruine antice și un castel sarazin din secolul al nouălea, însă punctul culminant al oricărei vizite este o plimbare pe Il Volo dell’Angelo.

Se spune că aici ar exista cel mai mare zip-line din lume, care oferă o priveliște aeriană de invidiat asupra întregului oraș și împrejurimillor sale.

5. Sperlonga

Sperlonga este fostul loc de refugiu al multor împărați romani și nu e de mirare că vei găsi: plaje curate, un orășel frumos amenajat și verdeață luxuriantă. Toate la doar o oră de mers cu trenul de Roma.

O escapadă perfectă de weekend! Orașul are, de asemenea, un muzeu excelent, Muzeul Arheologic di Sperlonga, care se află printre ruinele antice ale fostei vile a Împăratului Tiberius.

Torre Truglia, situat în vârful promontoriului pe care este construit Sperlonga, se mândrește cu cele mai bune priveliști din oraș.

4. Castelluccio

Situat în vârful unui deal abrupt, la 1.500 de metri deasupra nivelului mării, Castellucio este cel mai mare sat din Munții Apenini și, fără îndoială, cel mai frumos.

Pe de o parte, satul este susținut de munți acoperiți de zăpadă, iar pe celelalte părți, el este înconjurat de câmpii luxuriante și fertile, care înfloresc primăvara cu maci roșii, violete și semințe de rapiță (sfârșitul lunii mai până la începutul lunii iunie).

Orașul în sine este fermecător, cu multe piațete pitorești și o biserică simplă, dar frumoasă.

3. Atrani

Ascuns între două stânci cu vedere la Marea Tireniană, micul sat Atrani este cel mai bine secret păstrat de pe Coasta Amalfi.

El este adesea ocolit în drum spre orașele mai mari și mai renumite din Amalfi: Positano și Sorrento. Deși se află la o plimbare agale de doar 30 de minute de celebra coastră Amalfi, satul Atrani este aproape o necunoscută chiar și pentru turiștii pasionați de Italia.

Iar asta nu-i deloc un lucru rău… ajuns aici, vei avea întotdeauna biserici frumoase, piațete și trattorii fermecătoare. Recomandăm A’Paranza pentru fructele sale de mare proaspete și mozzarella afumată.

2. Alberobello

Tabloul principal al Alberobello, un mic oraș pitoresc din apropierea Bari, în Puglia, este caracteristica sa trulli. Case albe în formă de con, care arată de parcă ar fi constant pudrate cu zăpadă.

Grație acestei caracteristici distinctive, orașul a fost considerat atât de unic că, în 1996, a fost denumit site al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Pentru cea mai bună priveliște asupra Alberobello și a trulli sale, îndreaptă-te spre Piazza del Popolo. Observatorul Belvedere Trulli oferă vederi spectaculoase asupra întregului oraș.

1. Cefalù

Situat la doar o oră cu mașina de Palermo, orașul medieval Cefalù este atât de impresionant încât a cucerit o mulțime de regizori.

Numeroase filme au fost realizate aici, inclusiv mult-iubitul Cinema Paradiso. Mergând de-a lungul pitorescului Lungomare, poți vizita multe catedrale împodobite cu mozaic. Iar seara îndreaptă-te spre falnicul La Rocca, unde să admiri apusul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *