Travel Magazine

Cele mai fascinante magazine de jucării din lume

Suntem în luna cadourilor, iar jucăriile sunt în topul cerințelor. Fie că ești copil, adult sau vârstnic, este imposibil să nu te lași îndulcit de o jucărie, mai ales de una handmade, provenită din unul dintre cele mai mari și antice magazine de jucării din întreaga lume. Da, anul acesta reînviem spiritul autentic al Crăciunului și renunțăm la clasicele pulovere, fulare, dulciuri sau cosmetice în favoarea jucăriilor de colecție. Mai jos ai o listă cu cele mai uimitoare magazine de jucării din lume și locurile în care le găsești. Iar dacă ajungi acolo și prețurile îți par cam piperate, nu fii dezamăgit. Aceste magazine ne-au învățat că cele mai frumoase daruri de Crăciun sunt cele date din suflet și, în special, făcute manual. Așadar, de ce nu ți-ai croi tu propria jucărie, luându-te după modelele din vitrine? Vei avea nevoie doar de un kit și de entuziasmul Sărbătorilor. Have fun!

AMI Marionettes Shop, Praga
Cehii își iau în serios marionetele. În Praga poți admira „actori” manevrați cu sfori interpretând opere complete ale lui Mozard, pe scena Teatrului Național Marionette. Chiar dacă cehii sunt înnebuniți după marionete, asta nu înseamnă că vei găsi modele de calitate în toate magazinele. Sari peste standurile de suveniruri de pe strazile ticsite cu magazine ale orașului vechi, în favoarea galeriei de lângă Castelul Praga, unde vei da peste marionete originale sculptate în lemn de tei și peste antichități rare datate de la începutul secolului 20. Uită-te după versiunile de marionete din Peripețiile bravului soldat Švejk – un soldat fictiv, extrem de iubit, din era Primului Război Mondial.

Toy Joy, Austin, Texas
Deși favoritul magazin retro Toy Store Austin s-a mutat vara aceasta în centrul orașului, Toy Joy nu și-a abandonat filozofia de construcție: Keep Austin weird. Noul spațiu include o cameră întunecată plină cu stele, luni și animale, precum și o gamă incontestabil de ciudată de mărțisoare și tchotchkes. De asemenea, magazinul are jucării pe care probabil te aștepți să le găsești într-un stand obscur – tatuaje temporare si marionete deget zombie marca Frida Kahlo și limbe răzuitoare marca Kim Jong Il.

Bartolucci, Roma
La mai puțin de cinci minute de Pantheon, vei găsi un mic magazin păzit de unul dintre cei mai faimoși băieței din Italia: Pinocchio. Bartoluccis este în afacerile cu sculpturi din lemn încă din 1936, când fondatorii au deschis o fabrică de acordeon în zona lor nativă, Emilia-Romagna. În 1981, Francesco (varianta bătrânului cu barbă albă Gepetto) a fost cel care a început sculptura de marionete. Aici găsești păpușile sale din lemn de pin, ceasuri, figurine handmade și diferite instrumente vechi precum ferăstraie, dălți sau rindele.

F.A.O. Schwarz, New York City
Acest magazin pilot de jucării este la fel de special ca vecinii săi Fifth Avenue, Saks și Bergdorf Goodman. Deschis în 1862 de un imigrant german, cel mai vechi magazin de jucării al Americii și-a mutat în locația inițială vizavi de Hotelul Plaza, în 1986. Deși cunoscut și extrem de apreciat pentru portarii soldați de jucărie și podeaua pian gigantă prezentate în filmul Big, conceptul magazinului nu a rămas ancorat în trecut. Noile modernizări includ Atelierul Muppet Whatnot unde copiii își pot crea propriul Muppet și un magazin Ridemakerz – un garaj capricios unde copiii își pot personaliza diferite modele de mașini cu efecte de lumini și sunete.

Kiddy Land, Tokyo
Cartierul Tokyo al Harajuku a devenit sinonim cu subcultura kawaii și obsesia ei pentru toate lucrurile cuddly. Datorită popularității sale, este normal ca nava amiral a acestui lanț național extrem de iubit să se afle în mijlocul străzilor Harajuku, pline cu adolescenți. Redeschis în 2012, după luni de renovare, cele șase etaje Kiddy Land sunt umplute cu buticuri capsulă, care sărbătoresc jucăriile Snoopy, Hello Kitty și ursulețul Rilakkuma. Ajuns acolo, uită-te după automate cu jucării, cu clești agățători. Jucăriile din interiorul lor devin, de cele mai multe ori, obiecte de colecție.

Doll Hospital, Lisabona
În Piața Figueira din Lisabona, cel mai vechi spital de păpuși din lume te duce cu gândul înapoi în 1830. Povestea spune că o bătrânică a început să repare acolo jucăriile rupte pe care copiii din cartierul în care trăia obișnuiau să i le aducă. „Chirurgia” are loc acum într-o sală de operații aflată la etaj, unde artizani calificați repară membrele, înlocuiesc ochii și repară liniile subțiri ale părului, pentru numeroși „pacienți” din diferite categorii – de la Barbie, la ursuleți de pluș și până la neprețuitele păpuși din porțelan.

Sopa de Principe, Buenos Aires
Pornind dintr-un magazin umil din districtul Palermo, designerul Verónica Longoni a reușit să-și ridice păpușa din cârpă la statutul de simbol art. Păpușile cusute de mână, roboții și animalele din grădinile zoologice – cu particularități ciudate cum ar fi nasturi cu ochi și fețe dezechilibrate, vag inspirate de scriitorul-ilustrator Edward Gorey – au fost vândute la MoMA Store din New York și prezentate în 2013 în thriller-ul Mama. Kitul Arma Mostro al Veronicăi Longoni permite copiilor să-și să amestece diferite membre ale păpușilor după bunul plac, creând un monstru unic, personalizat.

LEGO Store, Copenhaga
Inventat în 1932 de un tâmplar danez, bucățile de LEGO au devenit unele dintre cele mai iubite exporturi ale țării. Bradul emblematic al orașului Copenhaga, deschis pe o stradă pietonală comercială în 2010 – strada Strøget – este un altar pentru cultura daneză. Aici vei găsi replici ale bicicliștilor orașului, ale clădirilor colorate aflate de-a lungul Nyhavn și ale gardienilor Palatului Amalienborg.

Terrific Scientific, Sydney
În această eră a serialului Big Bang Theory, Terrific Scientific este o dovadă în plus că este cool să fii tocilar. Magazinul se ocupă cu delicii „tocilărești” – kituri de construcție pentru vulcani, modele de dinozauri, ferme de furnici și telescoape – care aduc școala în camera de joacă.

Hamleys, Londra
Hamleys vinde soldăței din plumb și păpuși din cârpă încă din 1760, când și-a deschis un magazin mic numit Arca lui Noe. De-a lungul anilor, acesta a fost o prezență constantă pentru poporul britanic – el păstrându-se deschis chiar și în timpul bombardamentelor din războiul Blitz. În prezent, venerabilul Hamleys are un magazin pilot de șapte etaje pe Regent Street, care atrage oamenii obișnuiți, turiști și chiar roialități, care au cumpărat jucării Hamleys pentru copiii lor, din generație în generație.

Gina Rotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *