Travel Magazine

Carnavalul de la Rio este anulat pentru prima dată într-un secol din cauza pandemiei COVID-19

Carnavbalul-de-la-Rio

Rio de Janeiro amână parada anuală de Carnaval, fiind imposibil de organizat în februarie 2021 din cauza vulnerabilității Braziliei față de pandemia COVID-19.

Asociația Școlilor de Samba (Rio’s League of Samba Schools, LIESA), a anunțat că răspândirea coronavirusului a făcut imposibilă desfășurarea în siguranță a paradelor tradiționale, un adevărat simbol cultural național și, pentru mulți, o sursă de trai.

„Carnavalul este o petrecere de care depind mulți muncitori umili. Școlile de samba sunt instituții comunitare, iar paradele sunt doar un detaliu”, a declarat Luiz Antonio Simas, istoric specializat în Carnavalul de la Rio. „Un întreg lanț cultural și productiv a fost întrerupt de COVID”.

Primăria din Rio nu a luat încă o decizie oficială cu privire la evenimentele de stradă organizate cu prilejul Carnavalului, dar agenția de promovare a turismului ce aparține primăriei a declarat pe 17 septembrie că, fără un vaccin coronavirus, este incert când se pot relua evenimente publice mari.

Primul caz confirmat de coronavirus în Brazilia a fost în 26 februarie, la o zi după încheierea Carnavalului din acest an. Pe măsură ce numărul infecțiilor a crescut, școlile de samba care participă la parada anuală au oprit pregătirile pentru evenimentul din 2021. Anunțul a eliminat incertitudinea ce plana asupra orașului – unul dintre cele mai afectate de pandemie.

Aproape toate școlile de samba din Rio sunt strâns legate de comunitățile de muncitori. Procesiunile lor includ care alegorice elaborate, însoțite de toboșari și dansatori costumați care cântă și dansează pentru a impresiona juriul. Zeci de mii de spectatori umplu până la refuz gradenele arenei, cunoscută sub numele de Sambadrome, în timp ce zeci de milioane urmăresc spectacolul la televizor.

Înainte ca școlile de samba să înceapă să concureze în anii 1930, Carnavalul era sărbătorit în săli de dans și uneoripe străzi, a spus Simas. Defilările au intrat în Sambadrome în anii 1980 și au devenit atracția principală a Carnavalului de la Rio. 

Munca imensă depusă pentru fiecare spectacol a fost deja ingreunată de restricțiile impuse de guvernatorul orașului în martie. Chiar și cu aceste măsuri, regiunea metropolitană Rio, care găzduiește 13 milioane de oameni, a înregistrat până acum peste 15.000 de decese cauzate de COVID-19.

Mai mult, sub gradenele Sambadrome-ului, primăria a amenajat un adăpost pentru persoanele fără adăpost, pentru populația cea mai vulnerabilă la pandemie.

Școlile de samba au suspendat construcția de care alegorice, cusutul de costume, repetițiile, precum și alte proiecte conexe. Școala Mangueira de exemplu, din favela apropiată centrului orașului Rio, care ține cursuri de muzică pentru copii, ținându-i departe de tentațiile delicvenței juvenile și cultivând viitorii toboșari ai școlii – nu a susținut cursuri din martie.

Efervescența din suburbii, cum ar fi Nilopolis, a cărui populație de 160.000 de oameni susține școala de samba Beija-Flor, a dispărut, a spus Simas. Unii participanți au recurs la diverse alte slujbe. Diogo Jesús, dansatorul principal denumit „maestru de ceremonii” în școala Mocidade, nu și-ar putea achita chiria fără veniturile sale din evenimente private. În plus, a început să lucreze pentru Uber și să coasă măști pentru a le vinde la târg.

„A fost o lovitură. Trăim carnavalul pe tot parcursul anului și mulți oameni, când și-au dat seama că totul se năruie,  s-au îmbolnăvit sau au devenit deprimați”, a spus Isus într-un interviu în casa sa din Madureira, un cartier din nordul Rio. „Carnavalul este viața noastră.”

Ultima dată când Carnavalul de la Rio a fost suspendat a fost în 1912, după moartea ministrului de externe. Primarul din Rio, la acea vreme capitala Braziliei, a amânat cu două luni toate petrecerile, potrivit lui Luís Cláudio Villafañe, diplomat și autor al cărții „Ziua în care au întârziat carnavalul”. 

Artiștii și publicul nu au renunțat nici în timpul celui de-al doilea război mondial. S-au revărsat în stradă în fiecare an și pe parcursul a peste două decenii de dictatură militară, până în 1985, cu toată cenzura care verifica și aproba costumele, carele alegorice și versurile cântecelor.

Apoi a venit coronavirusul.

“Trebuie să așteptăm lunile următoare pentru a vedea dacă va exista sau nu un vaccin și când se va produce imunizarea”, a declarat președintele LIESA, Jorge Castanheira. „Nu avem încă toate informațiile necesare pentru a stabili o dată”.

Coronavirusul din 2020 a forțat deja Primăria din Rio să renunțe la planurile tradiționale pentru cea de-a doua cea mai mare petrecere, de Revelion, care atrage milioane de oameni pe plaja Copacabana pentru spectacolul de artificii. La începutul acestei luni, agenția de promovare turistică a orașului, Riotur, a anunțat că vor fi promovate în schimb spectacole de lumină și muzică pentru a fi difuzate pe internet.

Întârzierea paradei carnavalului va priva statul Rio de veniturile din turism, vitale pentru metropolă.
În 2020, Carnavalul a atras peste 2 milioane de vizitatori și a generat 4 miliarde de reali (725 milioane de dolari), potrivit Riotur.

Rita Fernandes, președintele Os Blocos da Sebastiana, a declarat că asociația sa și-a anulat deja cele 11 petreceri de stradă care atrag împreună 1,5 milioane de petrecăreți. Majoritatea celorlalte grupuri vor urma, a spus ea.„Nu putem fi iresponsabili și să aducem mulțimea în stradă”, evocând al doilea val al pandemiei din Europa.

După câteva săptămâni de infectări zilnice în scădere, autoritățile din Rio au început să își exprime îngrijorarea cu privire la creșterea numărului celor infectați. Spațiile publice, cum ar fi plajele, au fost aglomerate, încălcându-se restricțiile pandemice.

Un toboșar de la școala de samba Mangueira, Laudo Braz Neto, a spus că copiii pe care i-a instruit înainte de pandemie sunt apatici și știe că nu există nicio cale de a organiza Carnavalul fără să pună în pericol sănătatea tuturor: „Carnavalul se va întâmpla cu adevărat doar atunci când întreaga lume poate călători. Este un spectacol pe care lumea îl urmărește, aduce venituri și mișcare aici “, a spus el. „Nu am nicio speranță pentru 2021.”

Sursa: Associated Press

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *