Ghidându-se doar după ordinea de zi “must-see” regăsită în toate broşurile de travel, majoritatea turiştilor şi a excursioniştilor ratează numeroase atracţii ale Budapestei – mai ales că mulţi acordă capitalei Ungariei doar un weekend sau câteva zile. Aşadar, pe scurt, iată câteva lucruri pe care, probabil, le-ai fi ratat şi tu în timpul primei vacanţe în Budapesta… dacă nu citeai acest articol.
1. Pasaje şi curţi ascunse
Cele mai multe clădiri din centrul orașului Pesta datează de la sfârșitul 19 – începutul secolului 20. Odată ce ai păşit pe uşa din faţă a unei clădiri, vei intra într-o curte spaţioasa, scoasă parcă dintr-o altă lume. O lume în care bătrânelele mătură curtea, mirosul mâncării de casă îţi adie pe la mustăţi, iar sunetul exploziv al televiziunei maghiare îţi întregeşte sentimentul familial.
Unele dintre cele mai mari clădiri se intersectează între două străzi. Una dintre cele mai interesante, pe care trebuie să o cauţi, este Micul Bulevard (Múzeum körút), numită oficial „Unger House” (Casa Maghiară), care leagă Micul Bulevard (Múzeum körút) cu Strada Maghiară (Magyar Street). Aici vei găsi o librărie second hand. Alte pasaje de legătură pe care le-am descoperit în timpul plimbărilor mele se află în curtea dintre Petőfi Sándor Street și Varoshaz Street, în V District, şi între Strada Somogyi Béla şi Grand Boulevard. Iar odată ce ai început explorarea, vei vrea să păşeşti dincolo de orice poartă deschisă pe care o zăreşti. Sentimentul e fantastic.
2. “Room escape games”
Nu ştiu care-s şansele să treci pe lângă vreuna în jurul districtului VII. Multe sunt împrăştiate în toate subsolurile abandonate şi barurile dărăpănate din Budapesta şi sunt o experienţă uimitoare. Tu şi grupul tău de prieteni vă încuiaţi într-o cameră (sau o reţea de camere) şi va trebui să rezolvaţi o serie de puzzle-uri logice pentru a ieşi de acolo. Gândeşte-te la o încrucişare între „Crystal Maze” şi „Saw” – doar că nimeni nu e rănit. Claustrophilia este cel mai faimos joc, însă există şi altele ce merită verificate, precum Escape House, TRAP şi Exit Point. Multe dintre acestea oferă şi variante în limba engleză, dacă rezervi în avans.
3. Viaţa de noapte dincolo de Szimpla
Turiştii fac coadă pentru Szimpla Kert sau pub-uri vechi similare, precum Instant sau Hogas Ház, dar adevărul este că sunt mult mai multe în Budapesta, care merită experimentate. Fenomenul ruina-pub este interesant. În cadrul lui vei găsi apartamente şi complexe abandonate, care-au fost transformate în paradisuri ireale. Este uşor de înţeles de ce Szimpla atrage mulţimile, dar în weekend pub-ul este supraaglomerat, preţurile sunt foarte mari şi nu vei întâlni niciun localnic. Alte pub-uri ruină, precum Élesztő în Districtul IX, un pub şi o microberărie la un loc, sau Super 8, cu al său aspect de Alice in Tara Minunilor (aparent un favorit al lui David Lynch) sunt de multe ori trecute cu vederea în favoarea petrecerilor burlacilor.
Pentru o altfel de experienţă, mergi în Kis Üzem din Klauzal Square, care găzduiesc un spațiu de galerie, o clientelă mâncăcioasă şi preţuri bune. De asemenea, Vittula este un loc plin de viaţă, aflat într-un subsol ghemuit – unde se adună o clientelă fidelă, preţurile fiind mici şi atmosfera familială în stil punk-rock. Iar după ce majoritatea barurilor închid, Piaf – un mic after-hours club vizavi de Instant – de abia îşi începe programul. La final de săptămână, mulţimea se înghesuie să vadă o fostă stea de operetă îmbrăcată în paiete şi cântând cover-uri Edith Piaf. Pe scurt, clubul este ca o icoană a vieţii de noapte din Budapesta.
4. Wekerle Estate, ca Transilvania
Spre aeroport, în ceea ce arata ca un pustiu industrial, se afla o comunitate secretă. Wekerle Estate a fost înfiinţată la finele secolului al 19-lea, ca parte a proiectului de grădină Cities. Proprietatea se strânge la Kós Károly Square, numit după cel mai important arhitect al proiectului. Casele de aici arată aproape ca-n Transilvania, cu acoperişuri ascuţite, în unghiuri, frontoane din lemn, arcade mari şi case cu aspect gotic.
Cartierul este somnoros, dar vine la viaţă cu familiile care umplu locurile de joacă din parcul aflat în centrul geografic şi cu localnicii care-şi plimbă câinii sau stau la cafeneaua locală cu vedere la piaţă. Istoria comunităţii este deosebit de interesantă, acesta fiind iniţial un spaţiu verde şi o comună urbană de sine stătătoare, care a devenit cu timpul un balon în interiorul marii capitale a Ungariei.
5. Cinematografele
Budapesta are unele dintre cele mai frumoase şi interesante cinematografe pe care, probabil, le-ai vizitat vreodată. Vei găsi multiplexuri mai mari ca mall-urile moderne, acoperite cu sticlă, însă cele mai spectaculoase sunt în palate mici, a căror frumuseţe răpitoare e păcat să n-o aprofundezi. Dintre toate, cinematograful Urania este, probabil, cel mai faimos printre noi toţi, cu un design indian şi neo-oriental. Tapiţeria scaunelor are straturi de catifea, iar candelabrele strălucesc pe pereţii auriţi –pare un sacrileciu să mănânci popcorn aici.
Cu mozaicurile sale eclectice, Művész Cinema pare la prima vedere copilul lui Antoni Gaudí. Cu toate acestea, fiecare ecran şi fiecare cameră de aici este concepută ca un tribut adus unui director stimat de arthouset. Vei găsi camere cinematice cu tema Tarkovski sau cu tema Brunel. O curiozitate locală, Cirko Gejzir pretinde titlul de a fi cel mai mic cinematograf din Europa. Acest arthouse prezintă o selecție întreagă de filme: de la artistice, la documentare şi până la proiecţii de film-festival.
6. Districtul Palatului
A nu se confunda cu districtul Castelului din Buda. Districtul Palatului este o parte a districtului VIII, situată între mare şi bulevarde mici. Districtul VIII este cunoscut ca fiind de prost gust, dar Districtul Palatului găzduieşte apartamente mari şi palate în 19th Square, în apropiere de Muzeul Naţional, dincolo de faţada cu elemente stilistice neo-baroce a librăriei Szabó Ervin de pe Baross Street, după cafenelele în aer liber, până la Piaţa Mikszáth Kálmán, unde vei vedea elevii stând pe bănci cu teancuri de cărţi, studiind în aer liber.
Districtul Palatului este bogat în istorie literară, precum localul Pál Street, care joacă rolul principal în clasicul ungar pentru copii „Pál utcai Fiuk” de Ferenc Molnár. La începutul secolului 20, zona a fost, de asemenea, cunoscută sub numele de Cartierul Latin Maghiar, casa colectivului boem de artişti şi scriitori din Budapesta, bogaţi în talent şi săraci în monezi. Dacă ai ajuns aici, fă o plimbare în jurul străzii Brody Sándor, pe Baross Street, în spatele muzeului, pentru a gusta o parte din istoria literară a Ungariei.
Gina Rotaru