Travel Magazine

5 motive să vizitezi Bulgaria în timpul iernii

5 motive să vizitezi Bulgaria în timpul iernii

Dacă nu ți-ai rezervat până acum vacanța de iarnă, sigur ești în căutarea unui sejur la prețuri accesibile. Fie că vrei o lună întreagă sau doar câteva zile de vacanță. Există o mulțime de locații care pot fi explorate în această perioadă a anului. Însă, cea mai accesibilă, confortabilă și apropiată variantă este…da, ai ghicit, Bulgaria! O țară mică, dar fermecătoare, care oferă combinația perfectă între ospitalitate, calitate, confort și comoditate. În plus, prețurile sunt mai mult decât convenabile. Iată câteva motive pentru care ar trebui ză vizitezi Bulgaria și în timpul iernii.

5. O destinație ieftină și ușor accesibilă

Bulgaria este înlocuitorul perfect pentru destinații celebre de iarnă, chiar și al Austriei. Este una dintre cele mai ieftine țări din Uniunea Europeană, lucru care nu se reflectă, însă, în calitatea serviciilor oferite. În centrul orașului Sofia, poți găsi o cameră dublă frumoasă, la un hotel bine întreținut, pentru doar 20-25 de euro pe noapte. Cina pentru două persoane o găsești la aproape același preț, în funcție de local, iar regimul hotelierilor de all inclusive este mai mult decât satisfăcător. În plus, ai activități de vacanță la prețuri rezonabile, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

4. Peisaje frumoase

Printre cele mai mari atracții ale Bulgariei se regăsesc orașele pitorești înconjurate de munți înalți. Iar în această perioadă, când zăpada începe să se așterne, peisajele sunt de basm. Unul dintre favoritele noastre orașe tradiționale bulgărești este Tryavna – un oraș aflat în centrul Bulgariei, pe pantele de nord ale lanțului balcanic, pe valea râului Tryavna, în apropiere de Gabrovo.

3. Spa și stațiuni de schi, de clasă mondială

Bulgaria este bogată în activități de vacanță de iarnă. Aici vei găsi o mulțime de statiuni de schi, de clasă mondială, printre cele mai cunoscute fiind Bansko, Pamporovo și Borovets! Nu mai vorbim de uimitoare experiențe Spa pe care le poți avea… De asemenea, Bulgaria are peste 200 de izvoare minerale, cu temperaturi de între 37 – 50 de grade Celsius, perfecte pentru a petrece o zi rece de iarnă.

2. Experiența obiceiuri de vacanță de iarnă

Dacă ți-ai planificat deja vacanța de iarnă în Bulgaria, pregătește-te să asiști la două dintre cele mai iubite obiceiuri – „koleduvane” și „survakane”. Cel dintâi are loc în Ajunul Crăciunului, când un grup de băieți tineri, numit „koledari” merg din ușă în ușă și cântă melodii pentru bogăție, sănătate și fericire, în schimbul monedelor, a covrigilor și a altor bunătățuri tradiționale.

„Survakane” joacă un rol important în așteptarea Anului Nou. Acest obicei începe în dimineața devreme de 1 ianuarie, când grupuri de copii își vizitează rudele și prietenii cu un băț de lemn bogat decorat („survachka”), cu care îi bate pe spate, recitând un poem special cu urări de sănătate și bunăstare. În schimbul urărilor, proprietarul casei le dă bani și îi tratează cu mici gustări tradiționale.

1. Petrece Ajunul Crăciunului în Bulgaria

Petrecerea de Crăciun în Bulgaria este o experiență ce merită trăită! Este acel moment al anului, când familiile se adună laolaltă și au loc obiceiuri străvechi. Momentul în care spiritul de vacanță se simte pretutindeni, iar aroma îmbietoare a mâncărurilor tradiționale te cucerește încă din primele minute. Pentru cină, în Ajunul Crăciunului, tradiția cere un număr impar de mese – de obicei 7 sau 9 – de pe care nu trebuie să lipsească tradiționala „pita”, cu monedă în interior – se spune că banul aduce noroc persoanei care o găsește. Alte feluri de mâncare tradițională includ grâu fiert fără carne, ardei cu orez, nuci, miere, supă de fasole, ceapă, usturoi, „oshav” umplute – compot de fructe uscate și „Sarmi” – struguri fierți sau frunze de varză umplute cu orez. Tradiția cere ca, după cină, masa să rămână neatinsă până dimineață. La începutul sărbătorii, în cămin se pune un jurnal ceremonial (numit „badnik”), care se lasă să ardă până dimineața. Ajunul Crăciunului este, de asemenea, momentul în care te poți aștepta la o vizită a „koledari”, care-ți va cânta melodii pentru bogăție, sănătate și fericire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *