Travel Magazine

Salutări din capitala lumii, N.Y

Este oraşul cu cele mai multe porecle – „Oraşul care nu doarme niciodată”, „Capitală lumii”, „Marele Măr” – este metropola care găzduieşte cel mai mare centru financiar al lumii, este oraşul pe care deja îl cunoşti fără să fi călcat niciodată pe acolo, dacă eşti cinefil… este New York !!!

Venind de peste ocean, cel mai probabil vei ateriza pe aeroportul veteran al New York-ului numit JFK în memoria preşedintelui asasinat în Dallas. Se vede că este un aeroport vechi, pentru că a crescut destul de haotic, obligat de traficul aerian în crestere. Nu este o poartă aeriană reprezentativă pentru New York, dar nu ai ce face, asta e. În schimb ce poţi face este să-ţi faci intrarea în oraş „in style” într-o limuzină care poate fi închiriată la faţă locului (cu puţin noroc), sau cu cel puţin o zi în avans.

Odată ajuns în New York, imposibil să nu îţi revină în memorie, crâmpei din filme – 5th Avenue este un clasic, Central Park îl ştii din „Home Alone”, dacă treci pe lângă Empire State Building, fii atent să nu apară pe vârf maimuţa gigantică King Kong, iar printre zgârie nori, pot zbură atât Superman, dar şi Omul Păianjen. Limuzină te va lăsa elegant în faţă hotelului, unde un negru simpatic va sări să-ţi deschidă uşa. Indiferent dacă tragi la Waldorf Astoria, Hilton sau la alt hotel de lux din Mannhattan, vei simţi patina timpului… New York-ul este un oraş vechi, construit în primele decenii ale secolului trecut, nu este „new and glitzy” ca Singapore sau Hong Kong, dar patina timpului te introduce într-o atmosferă care poate fi atât retro (du-te în Chelsea sau Little Italy!) sau modernă – Times Square!

New York înseamnă shopping. Macy’s spune că este cel mai mare department store din lume şi probabil este adevărat. Iar o bună parte din 5th Avenue este ocupată de magazine exclusive. Aici este bine să te uiţi şi să fi văzut. De când dolarul s-a prăbuşit, turiştilor europeni nu li se mai par preţurile a fi la fel de gigantice ca în anii 90, aşa că un shopping trip transatlantic a devenit o modă atât pentru englezi, cât şi pentru francezi. Nu rată magazinul Apple din Times Square – aici ai parte de cele mai noi lansări de la firma care a revoluţionat industria de atâtea ori – în ultimii ani prin Ipod, Apple AirBook sau Iphone.

Dacă ai venit pentru sightseeing, ei bine, ai ce vedea… de la muzeele cunoscute în întreagă lume la plimbarea prin golf spre Statuia Libertăţii… opreşte-te însă, pe mai puţin cunoscuta insulă Ellis, la doi păşi de insula Libertăţii. Aici era punctul în care erau debarcaţi emigranţii veniţi din lumea nouă. Vei vizită un muzeu fascinant, cel al emigraţiei, definitoriu pentru Statele Unite şi vei avea surpriza să accesezi baze de date cu nume ale unor rude pe care nu le ştii – americanii sunt profund interesaţi de rădăcinile lor, iar business-ul genealogic este foarte dezvoltat. Personal am accesat baza de date cu emigranţi din Ludisor, Făgăraş, satul bunicii mele şi am putut descoperi rude (după numele lor de familie) de care doar bătrânii au auzit.

Empire Building. Într-un oraş de skyscrappers, Empire este „tatăl” lor. După 9/11, este, în mod indiscutabil, clădirea cea din New York. Dacă ai parte de o zi senină, poţi vedea până hăt departe, aproape întreagă metropolă, de la Statuia Libertăţii până în Bronx. Dacă este ceaţă, și mai ales noaptea, stai la picioarele ei – vei vedea un gigant cu vârful pierzându-se în ceaţă, un sentiment straniu, așteptând parcă să apăra extratereştrii !

Şi nu poţi să nu închei seara… pe Broadway la un spectacol de musical. Cele mai bune bilete costă câteva sute de dolari, dar musical-uri precum „Mamma Mia” sunt o experienţă unică. Și după o cină somptuoasă în zonă Times Square, energie să ai, pentru cluburile ce te așteaptă… Este „the city which never sleeps”. Somn ușor!

Cezar Dumitru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER!


This will close in 20 seconds

MOBIL ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER!


This will close in 20 seconds

Contact Us