Travel Magazine

Oludeniz, orasul aflat in Top 5 plaje ale lumii

Un mic sat pescaresc, o statiune de vacanta si o oaza turceasca de relaxare, Oludeniz a devenit in ultimii ani una dintre cele mai ravnite destinatii turistice ale Coastei Turcoaz, din sud-vestul Turciei. Un loc in care sa-ti petreci o vacanta pe ritmuri orientale, cu privelisti mediteraneene si cocktailuri racoroase care sa te trezeasca din amorteala arsitei verii. Un loc considerat de localnici „Raiul asezat pe Pamant de Allah”, tocmai bun pentru o vacanta in Turcia, asa nu n-ai mai petrecut-o pana acum.

Oludeniz se intinde la 14 kilometri sud de orasul Fethiye, chiar langa Muntele Babadağ, si foarte putini turisti stiu de el. Orasul are o laguna ascunsa, cu plaje de nisip alb si ape albastre-verzui, incadrate armonios intre dealuri inalte, acoperite cu paduri verzi de pini. Datorita frumusetii sale naturale, orasul este astazi considerat una dintre cele mai frumoase zone din Turcia, clasandu-se in top 5 plaje ale lumii.

Cazare in case traditionale
Pe langa frumoasa laguna, orasul se mandreste cu un parc national protejat prin lege, care se intinde la baza Muntelui Babadağ. Peisajul cu iz exotic este rar de gasit intr-o alta locatie a Turciei si, cu toate acestea, Oludeniz nu este niciodata foarte aglomerat. Chiar si in mijlocul sezonului turistic de vara gasesti un loc retras in care sa te bucuri in liniste de soare, plaja si placerea unei balaceli in ape limpezi, mediteraneene.

La doar doi kilometri in spatele dealurilor impadurite, se afla micile sate Ovancik şi Hisaronu, unde inca te mai poti caza in casele traditionale ale localnicilor. Desigur, pensiunile si hotelurile luxoase sunt mult mai ofertante, insa, pentru o vacanta autentic turceasca, opteaza pentru aceste locuinte. Mai sunt cateva, iar norocul trebui sa fie de partea ta ca sa gasesti una libera, insa stradania merita.

Hisaronu, Ovacic sau Belcegiz
Daca, insa, nu ai noroc, indreapta-te spre Hisaronu – un satuc vechi din apropierea Oludeniz, care poate caza peste 3.000 de turişti. De aici, poti vizita si satele Ovacic si Belcegiz, cel din urma fiind considerat centrul sporturilor de apa al regiunii si totodata locul aflat in imediata apropiere a Lagunei Albastre. Imediat langa Belcegiz este Parcul National Kirdak, unde poți campa cu cortul sau rulota. Sunt locuri special amenajate, intr-un ambient cu iz exotic.

Iar daca vrei distractie pe ape sau sporturi de adrenalina, oraselul pescaresc iti ofera sesiuni de scuba diving şi snorkelling, zboruri cu parapanta, excursii de jeep safari pe Muntele Babadağ si drumezii pe potecile sale. Cat despre marile atractii, ai Kelebeker Vadisi sau Valea Fluturilor, o rezervatie naturala din 1985, apreciata datorita biodiversitatii. Poti ajunge in Oludeniz pe mare, cu avionul sau cu masina. Cele mai simple rute sunt dinspre Istanbul, Ankara, Izmir si Antalya.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *