Travel Magazine

Guinness World Records! Primul zbor în subteran, cu balonul cu aer cald

Ivan Trifonov şi-a câştigat al cincilea record Guinness World, devenind primul om în viaţă care a realizat un zbor în subteran cu balonul cu aer cald, susţinut de Consiliul Nalional de Turism al Croaţiei. Trifonov, un cetăţean croat în vârstă de 70 de ani, originar din Austria, a coborât cei 206 de metri adâncime ai Peşterei Mamet (Jama Mamet) din Croaţia, apoi a ieşit cu succes la suprafaţă, într-o manieră fără precedent. Îndrăzneaţa aventură a avut loc la 10 ani după ce Felix Baumgartner a efectuat cu succes o săritură în bezna peşterii, nebunie susţinută de Consiliul Naţional de Turism al Croaţiei în scopul creşterii gradului de conştientizare a oportunităţilor de turism activ ale ţării.

206 de metri, în 25 de minute
Istoricul zbor cu balonul, inspirat din vizionarul roman „Călătorie în Centrul Pământului” a lui Jules Verne, a durat aproximativ 25 de minute, de la plecare, la aterizarea pe fundul Peşterii Mamet şi până la revenirea la suprafaţă. Pentru acest zbor unic, Trifonov a folosit un balon de aer cald construit special, mai mic faţă de modelele obişnuite care a aşezat pilotul, nu într-un coş clasic, ci pe două butelii cu gaz încadrate cu ţevi de fier. „Pentru mine, a fost o experienţă de o dată-n viaţă să vizitez Tartarus (iadul), nu?” a glumit Trifonov. „A fost un proiect incredibil de dificil. Trebuie să ai balonul potrivit, vremea potrivită şi suportul adecvat. Nu cred că va repeta cineva vreodată această experienţă”, a adaugat acesta.

5 recorduri cu balonul, în Guinness Book
Trifonov, 70 ani, a stabilit deja patru recorduri in Guinness World Records ca fiind primul om care a zburat un balon cu aer cald deasupra Mării Mediterane (în 1989), peste Polul Nord (în 1996) şi deasupra Polului Sud (în 2000). De asemenea, el a fost primul om care a stat, s-a scufundat şi a zburat peste Polul Nord , totul în 12 ore. Recenta sa cascadorie de zbor într-un balon cu aer cal, într-o peşteră, cu care şi-a câştigat al cincilea record, a fost filmată din diferite unghiuri, iar clipul a fost lansat gratuit pe internet, pentru promovarea turismului de aventură în Croaţia.

Peştera Mamet
Consiliul Naţional de Turism al Croaţiei speră ca incredibilul videoclip cu nebunia lui Trifonov va inspira mulţi alţi turişti acvtivi să viziteze Croația și să experimenteze peisajele şi multitudinea de activităţi frumoase ale ţării, care se potrivesc oricărui spirit aventuros. Peştera Mamet are 206 de metri adâncime și este în formă de pâlnie inversată, cu o intrare impresionantă, al cărei diametru se întinde pe aproximativ 60 de metri. Primul record al peşterii, care se află Parcul Natural Velebit din în Obrovac, datează din 1929. Prima coborâre a avut loc în data de 5 iulie 1968, când s-au efectuat cartografierea topografică și fotografii aeriene, pentru producerea unei hărţi a sitului, hartă ce este folosită şi astăzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *