Travel Magazine

Experimentati Londra…

Mare greseala sa mergi la Londra si sa te axezi doar pe obiectivele turistice devenite clasice pentru capitala Marii Britanii, gen London Bridge, renumitul Big Ben, Trafalgar Square, British Museum, Tower of London etc., si sa nu vrei sa simti pulsul vietii londoneze. Iar asta nu o poti face decat daca vezi Londra dintr-o alta perspectiva. Si sunt destule perspective: de la cel mai nou terminal al aeroportului Heathrow la London Eye, de la barurile vestite ale metropolei la numeroasele evenimente care au loc in cursul unui an in Londra. Ori de cate ori aveti ocazia nu ezitati sa va opriti in Londra. Merita! Mereu e altfel. Cine oboseste la Londra, inseamna ca e obosit de viata!

Look right! in traffic
Odata ce ati ajuns in Londra, in centru, incercand sa o descoperiti nu uitati sa tineti cont de cateva reguli absolut importante.

Respectati placutele: Look right! (Uitati-va la dreapta!). Londra este atat de diferita pentru turistii straini, incat strazile sunt dotate cu placute pe care scrie Look right! Este de mare trebuinta avand in vedere ca traficul londonez pare a fi pe partea gresita decat este obisnuit bietul turist.

Retineti! The tube nu se refera la metrou sau la ceea ce numesc americanii subway ci la o retea de trenuri care fac legatura intre diferite parti ale Londrei.

Taxiurile negre din Londra sunt emblema metropolei. Sunt foarte scumpe deoarece soferii lor sunt mai mult decat simpli soferi, sunt un fel de ghizi pentru turistii proaspat sositi in Capitala, ei au studiat si memorat peste 25.000 de strazi din Londra si cunosc cea mai scurta si mai directa cale de a ajunge la locul indicat de turist. Studierea acestor strazi ia taximetristilor cam doi-patru ani astfel incat absolvirea cursurilor e echivalenta cu o diploma universitara, deci banii pentru o plimbare cu taxiul nu va sunt luati pe degeaba.

Si daca nu luati un taxi aveti sansa sa luati fie asa-numitele Bendy Buses, lungi de 18 metri, care pot transporta 140 de persoane odata, adica cu 60 de persoane mai mult decat celebrele autobuze supraetajate; fie puteti lua asa numitele Routmaster Buses-Heritage Buses (celebrele autobuze cu etaj, embleme ale Londrei pe rutele 9 si 15), care circula din 15 in 15 minute intre orele 9.30 si 18.30.In autobuze lasati bagajele la locul destinat acestora si nu in alta parte. Soferii autobuzelor nu sunt obligati sa opreasca peste tot in statii, asa ca e o idee buna sa le faceti semn ca doriti sa va urcati. Suiti-va intodeauna prin fata, daca nu este vorba de un Bendy Bus si coborati intotdeauna pe usile unde scrie Exit.

London Eye
Dar nu trebuie sa va multumiti cu atat. Daca nu aveti prea mult timp la dispozitie sa vizitati orasul ori daca ati mai vazut principalele obiective turistice in cursul altor calatorii, e timpul sa va indreptati catre London Eye. O roata imensa – a patra ca marime intre cladirile din Londra – care ofera o vedere panoramica pana la 40 km intr-o zi cu atmosfera curata si un cer limpede ca lacrima. In 30 de minute puteti vedea Londra. Dilema este daca sa o vizitati ziua, cand vedeti intreaga panorama a Londrei (360 de grade) sau dupa ce se lasa intunericul pentru a va bucura de luminile orasului. Din London Eye se vad: Palatul Parlamentului cu turnul Big Ben, Catedrala St. Paul, Palatul Buckingham, Covent Garden si, intr-o zi senina, chiar si Castelul Windsor, aflat la 40 km departare.

Mai mult, va puteti bucura de aceasta splendida panorama luand masa in capsulele din sticla ale London Eye si experimentand delicii culinare dintre cele mai rafinate sau degustand un vin bun ori o champagne, branza englezeasca sau sa luati ceaiul de la ora cinci in timp ce ghidul vorbeste despre magnificele imagini. London Eye are 32 de capsule si la o rotatie completa poate duce circa 800 de pasageri. Pretul unei calatorii pe puntea London Eye difera in functie de sezon, daca esti adul sau copil, dar doresti sa servesti masa sau un pahar de vin si pleaca de la 15 lire/ un adult si pana la 33 de lire/adult daca doriti sa serviti si o mica gustare si un pahar de sampanie.

Beti ceaiul la Savoy!
Sa serviti ceaiul la Savoy reprezinta un rasfat pe care nu trebuie sa-l ratati. Ceaiul luat la Savoy constituie imbinarea chintesetei traditiei britanice a ceaiului cu eleganta si sofisticara unuia dintre cele mai luxoase si somptuoase hoteluri londoneze. Ceaiul este servit in superbul Thames Foyer cu oglinzi art deco, zilnic, intre 14.00 si 18.30. Pe langa ceai va veti bucura de sandwichuri delicioase, prajiturele pentru ceai, biscuiti speciali pentru ceai, cu crema si dulceata de capsuni.

Tea Houses-Casele ceaiului
Si tot legat de ceai! Daca sunteti mari admiratori ai acestei bauturi este bine si cautati experiente unice legate de consumarea ceaiului, faceti o calatorie in imprejurimile ei Londrei, in Bedfordshire, satul Woburn, castelul Palladian unde puateti savura un ceai traditional englezesc. Puteti face un tur al ceaiului la Victoria&Albert Museum sau la restaurantul St. James – Fortuna&Mason intr-un cadru absolut fantastic cu canapele si fotolii traditionale englezesti si picturi cu marea si peisaje pe pereti. In general, in jurul Londrei, exista practica frecventa ca particularii sa aiba un colt de gradina ori casa destinat turistilor, unde acestia pot savura un ceai.

Barurile cool ale Londrei
Ice Bar, Pigalle Club, Loungelover, Lucky Voice, Trailer Happiness. Cinci baruri in care poti simti pulsul Londrei. Incepeti-va seara la Ice Bar unde veti putea sa savurati un coctail cu vodca si multa, multa gheata servit la masute de gheata, in pahare de gheata si pe scaune de gheata importata din Suedia si veti privi viata la rece daca simtiti nevoia sa va racoriti dupa o zi petrecuta la Londra. Daca insa cautati un loc sofisticat si elegant, back in time, in anii ’40, atunci Pigalle Club e solutia.

Nici Loungelover nu se lasa mai prejos, e un bar frate cu Les Trois Garçons (aflat in apropiere), in care puteti degusta cockteiluri inedite precum Eastern Promise (din petale de trandafir Sputnik, vodca ruseasca si lichior de lychee – fruct exotic chinezesc) ori Thai Breakers (coriandru, ghimber, fructul pasiunii, lichior de nuca de cocos si kalamansi).

Si dupa atatea exotisme Lucky Voice este destinatia perfecta pentru o seara karaoke. Intr-unul dintre cele noua saloane puteti sa va alegeti melodia preferata din peste 5.000 de melodii clasice si sa le ascultati intr-un cabina privata delectandu-va cu Ginseng Margarita, Love Hotel si Lucky Destiny. Trebuie insa sa va faceti rezervare din timp fiindca este unul dintre cele mai populare baruri ale Londrei.
Incheiati-va periplul la Trailer Happiness autointitulat „raiul retro-sexual al kitsch-ului cosmopolit si al stralucirii vestejite”, este aproape de Portobello Road. Meniul in materie de cocktail-uri va cadea ca un trasnet! Incercati Scorpion Bowls si Zombie pe baza de rom!

London Pride Parade& Taste of London
Daca ajungeti la Londra la mijlocul lui iunie aveti toate sansele sa va bucurati de festivalul London Pride Parade care implica sute de expozitii, concerte, piese de teatru, comedii si spectacole de cabaret. In jur de jumatate de milion de petrecareti vin in Londra sa se bucure si sa celebreze cel mai mare festival gay si lesbian din Europa. Parada pleaca din str. Baker/Ochard la ora 13.00, coboara prin strazile Oxford si Regent, ajunge in Piccadilly Circus si prin Trafalgar Square se indreapta catre Whitehall, unde se sfarseste. Un alt festival care nu trebuie ratat daca ajungeti la Londra este Taste of London.

Este o manifestare dedicata preparatelor si bauturilor consumate in aer liber, in Regent Park, care reuneste peste 50 de restaurante de top. Este sarbatoarea „bunului gust” in cel mai real sens al cuvantului oferind o imagine asupra bucatariei londoneze si a bucatarilor ei valorosi. Aveti ocazia sa-i intalniti pe cei mai de seama membri ai British Airways Culinary Council – Jancis Robinson, Michel Roux, Nicholas Lander, Mark Edwards, Shaun Hill s.a. si sa faceti o calatorie culinara de exceptie.

Alice Gherman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *