Travel Magazine

Eurail Pass, sau cum sa calatoresti cu trenul in Europa

jovoto.com
permise tren in europa

Eurail Pass este un permis ce va permite călătoria cu trenul în mai multe tari europene, o alternativa din ce în ce mai atractiva la călătoriile cu avionul, ținând cont de creșterea confortului și vitezei trenurilor de călători.

Eurail Pass este un document unic care va permite să călătoriți cu trenul de mai multe ori într-o perioada de timp, pe o rețea ce se desfășoară în 33 de țări europene. Călătoria trebuie să aibă loc într-o anumită perioadă de timp, fără sa mai fie nevoie sa cumpărați bilet din fiecare oraș în care va opriți.

Permisul Eurail, care aniversează 61 de ani, poate fi folosit atât pentru trenuri locale, trenuri de mare viteză și chiar pentru trenuri de noapte. Pe lângă flexibilitatea și economia de timp pe care le oferă, permisul vă poate aduce și o economie de bani, în funcție de planurile dvs. de vacanta.

Cum funcționează Eurail Pass?

Exista mai multe tipuri de Eurail Pass. Puteți alege intre One Country Pass, care acoperă călătoriile cu trenul într-o singură țară sau Eurail Global Pass, care oferă călătorii nelimitate în 33 de țări din Europa, folosind căile ferate naționale. În cadrul fiecărui tip de permis, există mai multe opțiuni, cum ar fi permisul pentru copii (între 4 și 11 ani), tineri (12 până la 27 ani), adulți (28+) și seniori (60+). Acestea vin cu opțiuni pentru clasa întâi și a doua la toate categoriile de vârstă.
Permisele acoperă, de asemenea, diferite durate ale călătoriei atât pentru permisele One Country, cât și pentru Global. De exemplu, un permis flexibil, de patru zile într-o lună, este alegerea potrivita pentru o excursie mai scurtă, ocazionala. Permisul cu trei luni de călătorie nelimitată este cel mai indicat pentru călătoriile mai lungi și mai “intense”, în care intenționați să acoperiți mai multe obiective, mai multe tari, într-o perioadă lungă de timp.

Concret, puteți alege :

  • 4 zile de călătorie într-o lună;
  • 5 zile de călătorie într-o lună;
  • 7 zile de călătorie într-o lună;
  • 10 zile de călătorie în două luni;
  • 15 zile de călătorie în două luni.

Există, de asemenea, permisele pentru zile de călătorie nelimitate în perioadele de timp stabilite, cu durata de 15 zile, 22 de zile, o luna, doua luni si trei luni de călătorie.
Permisul se emite în funcție de numărul de zile de călătorie în care intenționați să îl utilizați. Fiecare zi de călătorie acoperă oricâte trenuri doriți sa folosiți, timp de 24 de ore, de la 12:00 la 23:59 p.m. în aceeași zi calendaristică. Rețineți, există excepții dacă luați un tren de noapte. De exemplu, dacă rezervați un tren care pleacă luni seara și soseste marți dimineața, folosiți o singură zi de călătorie (ziua plecării) pentru a acoperi călătoria. Cu toate acestea, dacă alegeți un alt tren marți, va trebui să folosiți o altă zi de călătorie din permis.
Pentru a găsi cel mai bun permis pentru călătoria dvs., Eurail a creat o aplicație online care vă permite să completați planurile dvs. de călătorie, inclusiv ce țări intenționați să vizitați, în câte zile intenționați să călătoriți cu trenul și durata întregii voastre excursii, recomandându-vă permisul care se potrivește cel mai bine nevoilor dvs.
Tarifele pentru trenul german de mare viteză ICE sunt incluse în permisul Eurail.

De unde puteți cumpăra un Eurail Pass?

Puteți cumpăra orice tip de Eurail Pass online de la eurail.com, dar și de pe alte site-uri. Rail Europe, RailPass și STA Travel sunt, de asemenea, furnizori autorizați care vând Eurail Passes la aproximativ același preț ca Eurail.com, cu mici diferențe pentru taxele de asigurare și servicii. Unii oferă anumite gratuități, iar alții – în special Rail Europe – oferă reduceri speciale și coduri promoționale, așa că este mai bine să verificați toate cele patru site-uri web înainte de a cumpăra permisul pentru a vă asigura că veți obține cea mai bună ofertă. De asemenea, puteți achiziționa permisele Eurail în gările din Europa, dar este mai scump decât daca le achiziționați online.

Cât costă Eurail Pass?

În 2019, Eurail a scăzut în mod semnificativ prețurile pentru Eurail Global Pass și a introdus și tarife mai mici pentru toate categoriile de vârstă. Încă din 2018, Rail Europe a vândut un permis pentru cinci zile într-o lună pentru 514 EUR. În 2020, același permis costa începând de la 285 EUR pentru clasa a doua și se ridică la 380 EUR pentru clasa întâi. Un permis nelimitat de 15 zile pentru adulți variază de la 448 EUR la 596 EUR pe Rail Europe, în loc de 656 eur. Dacă cumpărați direct de la Eurail, permisele costă un pic mai mult (287 EUR – 382 EUR pentru permisul de cinci zile într-o lună și 450 – 600 EUR pentru permisul de 15 zile), dar nu includ taxe de serviciu, deci ajung să coste aproximativ la fel.
Cel mai scump permis este acum permisul nelimitat de trei luni, care pornește de la 915 EUR și se ridică la 1220 EUR atunci când este cumpărat direct prin Eurail. Având în vedere că un permis nelimitat de două luni costă între 742 și 990 EUR, practic plătiți mai putin de 200 EUR în plus pentru o lună suplimentară de călătorie cu trenul, nelimitat.
Permisele pentru o singura țară sunt mai ieftine și variază în funcție de fiecare țară. De exemplu, permisele pentru adulți pentru Italia cumpărate direct de la Eurail variază între 130 și 243 EUR pentru clasa a doua și 172 EUR până la 325 EUR pentru clasa I. Pentru Suedia preturile incep de la 173 EUR pentru adulți, pentru Franta incep de la 79 EUR, iar pentru Spania incep de la 173 EUR.

De asemenea, Eurail grupează anumite regiuni, astfel încât să puteți acoperi mai multe țări pentru prețul uneia cu Pass Benelux (Belgia, Olanda și Luxemburg) și Pass Scandinavia (Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia). Rețineți că Eurail nu oferă carduri One Country pentru anumite țări incluse în Pass Global, precum Turcia, Elveția, Serbia, Muntenegru și Bosnia.

Merită Eurail Pass?

Ca sa va dați seama dacă un permis Eurail este o achiziție rentabila, tot ce trebuie să faceți sunt niște calcule aritmetice simple. Dacă știți că veți călători patru zile pe o perioadă de o lună, un permis de clasa a doua ar costa in majoritatea cazurilor 250 EUR – sau aproximativ 62,5 EUR pe zi. Dacă biletul normal ar costa  mai mult de 62,5 EUR pe zi sau dacă luați mai multe trenuri într-o zi care fac sa crească suma, merită să cumpărați acest permis. Dacă aveți nevoie doar de un tren regional mai puțin costisitor pentru a ajunge între doua orașe precum Amsterdam și Bruxelles, atunci probabil că nu merită.
Pentru cei care susțin că este mai avantajos sa zbori cu RyanAir sau EasyJet cu 50 de euro pentru a călători din oraș în oraș, luați în calcul că timpul consumat la aeroport pentru verificările de securitate, precum și taxele suplimentare pentru bagaj fac sa crească costurile, asa ca s-ar putea să constatați ca diferențele dispar. În plus, călătoria cu trenul este pur și simplu mai pitorească.

Trebuie sa fac rezervare daca am Eurail Pass?

În unele cazuri, da. Pentru trenurile din țările cu aflux mare de turisti, precum Franța, Spania și Italia – în special vara – va trebui să faceți o rezervare în avans(pentru locuri) cu un cost suplimentar (în general de la aproximativ 2 până la 10 euro), chiar dacă tariful este inclus in Eurail Pass. Pe lângă destinațiile populare, toate trenurile de noapte și cele mai multe trenuri internaționale de mare viteză din întreaga Europă necesită o taxă suplimentară de rezervare. Unele trenuri pitorești, precum Bernina Express din Elveția, necesită, de asemenea, rezervare. Pentru a afla dacă trebuie să faceți rezervare, căutați ruta dorită în programul Eurail și rezultatele vor arăta dacă este necesară sau nu.
Taxele de rezervare variază între diferite țări și transportatori și trebuie plătite direct transportatorilor feroviari; plata se poate face la gara sau prin Eurail.com (contra unei taxe suplimentare de 6 EUR). Eurail vă recomandă să faceți rezervări cu două luni în avans în timpul verii și înainte de vacanță.

Alternativ, puteți opta pentru trenurile regionale, care nu necesită rezervări de locuri. Chiar dacă sunt mai lente, dacă aveți timp să vă opriți pe parcurs, este posibil să descoperiți locuri atrăgătoare pe care nu le-ați fi remarcat alegând un tren de mare viteză. Pentru a găsi trenuri care nu necesită rezervări, bifați caseta „Evitați trenurile care necesită rezervări” când căutați pe pagina Eurail.

Ce țări acoperă pasul Eurail?

În prezent, în Europa există 33 de țări cu transportatori feroviari care acceptă Eurail Passes. Operatorii de trenuri din Marea Britanie au fost foarte aproape sa iasa din acord în august 2019. După negocierile cu Grupul Rail Delivery (RDG), care reprezintă industria cailor ferate din Marea Britanie, călătorii vor putea în continuare să folosească permisele Eurail și în aceasta tara.
Iată lista completă a celor 33 de țări deservite în prezent de Eurail: Austria, Belgia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Republica Cehă, Croația, Danemarca, Marea Britanie, Franța, Finlanda, Ungaria, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg , Macedonia, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia, Estonia și Letonia.

Companiile feroviare participante le gasiti AICI.

Cu cat timp inainte trebuie să cumpărați un permis Eurail?

Puteți cumpăra un permis Eurail cu până la 11 luni înaintea călătoriei dvs., atât timp cât este activat la o gară europeană în acea perioadă de 11 luni. Puteți, de asemenea, să activați online permisul dvs. pentru o anumită dată când plecați, la Eurail.com, ca sa evitati cozile din gara.
Retineti ca permisele Eurail sunt documente fizice, asa ca trebuie sa aveti grija sa le comandati astfel incat sa ramana timp suficient pentru a fi expediate. Nu exista opțiunea descărcării online și printării permiselor.
Pentru călătoriile last minute, puteți cumpăra Eurail Passes din gări, dar rețineți că acestea costă mai mult decât achiziționarea lor online.

Ce faci dacă pierzi permisul?

Deoarece un permis Eurail este un document de călătorie pe hârtie care nu poate fi înlocuit pur și simplu (similar cu pașaportul), va trebui să cumpărați bilete de tren separate sau un nou bilet la un cost suplimentar pentru a vă încheia călătoria.
Exista și opțiunea Eurail Pass Protection, pentru care puteti atunci când vă cumpărați permisul. Este un tip specific de asigurare de călătorie si costa între 15 și 25 EUR, adica o investiție rezonabila, având în vedere că vă permite să recuperați banii cheltuiți pe biletele de tren cumpărate în cazul în care ati pierdut permisul. Tot ce trebuie să faceți este să informați politia cu privire la pierderea sau furtul permisului dvs(vi se eliberează o dovada) și apoi să cumpărați bilete de tren separate pentru restul călătoriei. După ce vă întoarceți acasă, puteți completa un formular pe care-l trimiteți la Eurail cu dovada poliției și chitanțele biletului și veți primi contravaloarea biletului.
In unele cazuri, asigurările de călătorie acoperă si furtul permisului; verificați când încheiați polița de asigurare.

Cine poate beneficia de Eurail Pass?

Contrar unor legende urbane, nu doar anumite categorii de tineri pot beneficia de aceste permise.
Ele sunt disponibile pentru toate grupele de vârstă. Și daca în trecut doar cei sub 27 de ani erau singura grupă de vârstă eligibilă pentru reduceri, în 2019, Eurail a introdus și o reducere de 10% pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

Ce alte avantaje ofera  Eurail Pass?

Toți deținătorii permisului sunt eligibili pentru reduceri la biletele de muzeu selectate și excursiile pe apa în întreaga rețea de 31 de țări.
Un alt avantaj major este includerea trenurilor de noapte, economisind astfel costul cazarii.
Permisele Eurail pot fi utilizate in unele tari si pentru feriboturi și chiar pentru transportul public. Consultați lista completă a companiilor care acceptă Eurail Passes.
In Grecia, destinatie preferata de turiștii romani, Greek Islands Pass a fost actualizat în 2019 pentru a include traversarea cu feribotul către 53 de insule (de la 28 de insule), ceea ce îl face foarte atractiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *