Travel Magazine

Cinci mituri despre microbii din avioane

Vacanţele sunt o plăcere, însă odată cu ele vine şi teama bolilor, mai ales dacă mergi şi cu copilul. Anul acesta, virusul Ebola a provocat panică în rândul multor turişti, dar şi în rândul multor rezidenţi ai ţări precum America, Grecia, Germania sau Liberia. Din pricina acestuia, dar şi a zvonurilor, mulţi turişti au început să se teamă de eventualii microbi şi de bolile pe care le-ar putea contracta în avioane. Pentru acest lucru, iată cinci mituri despre germenii din avioane.

1. Cel mai periculos lucru este aerul din cabină
„Complet greşit”, spune Michael Zimring, director de medicină de călătorie al Mercy Medical Center din Baltimore şi, totodată, autorul Healthy Travel. „Aerul de cabină este curat şi avioanele sunt dotate cu filtre de curăţare HEPA.” Adevăratele probleme sunt tapiţeria scaunului, măsuţa, cotierele şi mânerul uşii de la toaletă, unde se strâng toate bacteriile. Meticilino-rezistent la meticilină (MRSA) şi E. coli pot trăi până la o săptămână în avioane care nu sunt curăţate corespunzător. Aceste constatari sunt rezultatul unui studiu de doi ani realizat de o echipă de microbiologi şi ingineri de la Universitatea Auburn din Alabama, prezentat în cadrul reuniunii anuale a Societăţii Americane de Microbiologie.

2. Pernele şi păturile de avion, ambalate în sac, sunt ok de folosit
Avioanele zilelor noastre nu oferă mult confort, aşa că vei fi tentat să apuci o pernă şi-o pătură gratis la îmbarcare. Sfatul specialiştilor este să spui pass. „Eu nu folosesc niciuna dintre ele. Pentru un zbor lung, îmi iau o jachetă cu mine ca să mă încălzesc. Dacă ar fi să folosesc o pătură, aş opta pentru una sigilată în plastic, însă numai pentru a-mi încălzi picioarele. Privind pernele, „niciodată” este termenul operativ!” a declarat John Gobbels, vice-presedinte şi COO al Medjet Assist, care organizează transportul medical aerian pentru membrii săi. Este recomandat să îţi aduci propria pernă, însă nu una de plastic, ci una care poate fi spălată, eliminâd astfel riscul „transmiterii de germeni”.

3. Companiile curăţă aeronava între zboruri
Cât de des sunt cu adevărat curăţate avioanele este un soi de secret. Scoaterea gunoiului şi a revistelor vechi nu poate fi încadrată la capitolul curăţenie. FAA nu reglementează sau inspectează curăţenia în avioane, astfel că aceasta rămâne la latitudinea fiecărei companii. Potrivit lui John Gobbels, se presupune că o aeronavă este complet curăţată la fiecare 30 de zile de serviciu sau la intervale de 100 de ore de zbor. Ceea ce înseamnă că un avion poate fi folosit pentru zeci de zboruri înainte de o curăţare profundă. „Companiile aeriene au o serie de programe pentru reducerea costurilor, iar curăţenia este un domeniu care se află printre ele. Da, există proceduri standard şi substanţe chimice care ar trebui utilizate, dar companiile aeriene folosesc adesea părţi terţe pentru o operare mai rapidă.” Aşadar, cât de curate cunt colţurile avioanelor, tapiţeria, culoarele sau toaleta după fiecare zbor? Nimeni nu ştie. La prima vedere, totul pare impecabil.

4. Companiile au luat măsuri împotriva viruşilor, în avion
Nu au existat cazuri raportate de răspândire a virusului Ebola într-o cabină de aeronavă. Acesta nu este un virus care se transmite prin aer, ci prin sânge şi fluide corporale. Cu toate acestea, companiile aeriene ar trebui să adopte practici riguroase de igienă pentru a limita expunerea la virus, spune John Gobbels, de la MedjetAssist. Este recomandat să vă curăţaţi mâinile cu şerveţele pe bază de alcool înainte să-ţi atingi ochii, nasul sau gura. De asemenea, spală-te corespunzător pe mâini şi şterge-te  cu şerveţele dezinfectante după ce ai fost la baie. Clanţa este şi ea o sursă incredibilă de microbi, a mai spus John Gobbels.

5. Nu ne putem proteja de viruşi într-o cabină de avion
Greşit. Există numeroşi paşi pe pliante, pe care-i poţi urma pentru a preveni răspândirea bacteriilor în avion. În primul rând, trebuie să ai la tine un mic pachet de şerveţele dezinfectante, cu alcool. Şterge-te pe mâini înainte de a-ţi mânca sandvişul şi după, dar şi de fiecare dată când vrei să-ţi atungi faţa (în special ochii, gura, nasul), evitând astfel infectarea prin mucoasă, cu eventualii viruşi din avion. „Acum, există oameni care zboară cu o mască de faţă, mănuşi şi sacou special. Vom vedea tot mai mulţi”, spune Gobbels.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *