Vacanţele culinare sunt adevărate inspiraţii pentru mâncărurile gătite în bucătăriile de acasă. Vegetarian sau nu, există cel puțin un moment în viață când ajungi te întrebi: şi eu ce mănânc astăzi? Probabil ai cinci-şase reţete pe care le tot repeţi, şi-asta chiar dacă eşti un dependent al internetului. Varietăţi sunt o mulţime, însă pentru o viaţă cu mâncăruri constant noi trebuie să ştii ce să cauţi şi, mai ales, în desaga cărei gastronomii a lumii să cotrobăi. Majoritatea românilor vegetarieni se axează pe mâncărurile din gastronomia mediteraneană. Noi ne vom axa astăzi pe o lungă vacanţă culinară, care să te ducă în 5 ţări inspiraţionale pentru bucătăria vegetariană din propria casă. Suna bine, aşa-i?
1. India
În 2007, organizaţiile de Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite au numit India cel mai mic consumator de carne din lume (3.2 kg de persoană pe an) şi, deşi consumul e în creştere, nu-i cazul să-ţi faci griji că nu vei găsi mâncare. Nu de alta, dar 42% din populaţia Indiei este vegetariană, iar varietatea preparatelor îţi lasă gura apa… la propriu.
Vegetarianismul este adânc înrădăcinat în cultură şi religie; Hinduşi şi Jainii care reprezintă peste 80% din populaţie, nu se ating de multe ori nici de ouă nici de produse lactate, astfel că veganii pot călătorii liniştiţi în subcontinentul Indiei, cu burţile pline. Ajuns acolo, încearcă de toate, dar în special „pindi chana” (populară Punjabi în bucătăria indiană şi pakistaneză, gatită din năut) şi „aloo ghobi” (mâncare pakistaneză, indiană şi nepaleză, cu cartofi, conopida si condimente indiene) – îţi vor gâdila papilele gustative.
2. Etiopia
Cei mai mulți etiopieni aparţin Bisericii Ortodoxe Etiopiene, care prevede perioade lungi de post. Astfel că, găseşti bucate vegetariene la scară largă şi nimeni nu se va uita ciudat la tine când îţi vei spune preferinţele culinare. Spun asta pentru că, în Franţa, lumea obişnuieşte nu doar să se uite strâmb, ci să-şi dea şi ochii peste cap. În Etiopia vei întâlni multe mâncăruri din linte, mazăre şi diferite soiuri de fasole, toate condimentate cu sosul tradiţional Berbere etiopian. Iar pentru orice vetarian fără inspiraţie, care s-a ţinut tare cu patragină şi manioc, asta chiar e o invitaţie greu de refuzat.
3. Israel
În ultimii ani, Israelul a fost cuprins de o criză vegană. Cu toţii ştim deja de frumuseţea humusului şi de aroma falafelului, dar această bucătărie revoluţionară nu s-a oprit aici. Nebunia vegană a Israelului a deschis poarta spre alte noi şi noi mâncăruri vegetariene, care-ţi lasă gura apă şi pe care vrei să le încerci chiar dacă adori carnea. În ianuarie 2014, în Israel erau 200.000 vegani dintr-o populaţie de opt milioane. Restaurantele vegane au apărut ca ciupercile după ploaie. Chiar şi Domino a urmat trendul israelienilor lansând în decembrie 2013 prima sa pizza vegană. Tel Aviv pare să fie oraşul cu cele mai multe opţiuni, dar potrivit Happy Cow (ghidul online al restaurantelor vegetariene), ar trebui să găseşti mâncare vegană peste tot în Israel.
4. Jamaica
Multi de aici, care fac parte din mişcarea Rastafari, ţin dieta ital, o dietă vegetariană strictă – de multe ori vegană – ca mod de viaţă. Chiar dacă rastafarienii reprezintă doar 8 – 10% din populaţia din Jamaica, prezența lor și climatul acestei insule, favorabil pentru creşterea fructelor şi a legumelor delicioase, asigură o mulţime de preparate nebune. Oraşele Kingston și Negril îţi vor asigura toate mâncărurile fără carne pe care le cauţi – o multitudine de mâncăruri din nucă de cocos, cartofi dulci, banane şi pâine din făină de porumb.
5. Singapore
Diversitatea culturală a Singapore duce la delicii vegetariene japoneze, malayene, mediteraneene şi lista poate continua. Happy Cow enumeră 286 de restaurante vegetariene aici, aşa că ai de unde alege. Chiar dacă este uşor să găseşti mâncărri vegetariene delicioase în Singapore, fii întotdeauna atent la sosul de stridii şi la pasta de creveţi. Ele sunt folosite din plin la mâncărurile din Asia de Sud-Est.