Travel Magazine

Ce mancam in Italia? 6 delicatese de incercat in vacanta

o-ITALIAN-RECIPES

O vacanta in Italia inseamna, pe langa, mare, soare, plaje si degustari de vinuri, si mancaruri locale. Si cand spun asta,nu ne-am dus cu gandul doar la pizza si paste, ci si la cateva ciudatenii de care probabil ai auzit, insa poate nu ai fost tentat pana acum sa le degusti. Chiar daca iti par atipice, ia cate o gura din fiecare. S-ar putea sa fii surprins de aroma lor si, culmea, sa revii intr-o vacanta in Italia, doar pentru a le mai incerca o data! Asadar, iata 6 + mancaruri traditionale pe care ti le recomandam intr-o vacanta in Italia.

1. Lampredotto – un sandvis gatit din maruntaiele stomacului de vaca, extrem de faimos in Florenta. Il gasesti la standuri de tip fast food, in special in sezonul mai racoros, insa poate fi gasit si vara. In orice anotimp ai merge, iti vei da sigur seama care sunt aceste standuri… datorita cozii. Multa lume se ingramadeste sa-l cumpere.

2. Zucchini – sigur mintea te-a dus la reteta greceasca, insa in Italia gustul este altfel, in special datorita branzei. Zucchini sunt flori de dovlecel prajite si umplute cu branza mozzarella si bucati mici de hamsii. Este o specialitate traditionala, pe care o gasesti in aproape orice local si care merita sa o incerci. Are o cu totul alta aroma fata de cea greceasca.

3. Pizza – nu, nu pizza clasica, ci doua delicatese care se fac in special la pizzeriile din Roma. Sigur ai auzit ca Roma are unele dintre cele mai bune pizzerii din intreaga Italie, iar daca ajungi in vreuna din ele, comanda Suppli si Arancini. Arancini sunt bile de orez prajite si acoperite cu pesmet, d obicei umplute cu ragu (sos de carne), sos de rosii, mozzarella si / sau mazare.

Suppli sunt tot bile de orez, dar gatite in varianta romana, umplute cu branza. Le gasesti si in localuri Taglio – in ale caror vitrine stau roti imense de pizza, de diferite sortimente, din care iti poti cumpara cate o felie. Se plateste la gramaj si este o modalitate buna de a-ti lua pranzul si de a degusta din cele mai comune tipuri de pizza italiene.

4. Delizia al limone – cozonac italian, umplut cu crema de lamaie, stropit cu sirop Limoncello si acoperit cu frisca si mici fasii de coaja de lamaie. Ce poate fi mai bun decat un asemenea desert? Reteta originala se face la sud de Roma, in Sorrento. Si daca tot ai ajuns aici, gusta din cannoli in Sicilia si din Granita. Te vei linge pe degete.

5. Alte gustari romane – „la ebraica pizza”, un fel de tort cu nuci si zahar ars, si „la torta di visciole”, un fel de tort brânza cu visine. Cele doua delicatese sunt renumite in cartierul evreiesc Via Portico d’Ottavia, din Roma. Mai exact, intr-un mic magazin numit Boccioni.

6. Paste – nu puteau lipsi pasteledin meniu, iar cele mai delicioase, dupa parerea noastra, sunt „Penne all’Arrabiata”, care au un perfect de ardei iute rosu. De asemenea, gusta si celebra branza Caciocavallo din Puglia, sudul Italiei, pe care o poti duce acasa ca suvenit. Prietenii sau rudele vor fi mai incantati de ea decat de alte suveniruri comerciale.
Gina Rotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *