Travel Magazine

Legenda celui mai vechi pod din Ţinuturile Cehe

Ştii unde găseşti cel mai vechi pod din Republica Cehă? În oraşul Boemia de Sud al Písek! Ajuns acolo, este suficient să te plimbi pe caldarâmurile sale antice şi vei fi imediat transportat în timp, în zilele când oraşul era iluminat de febra aurului. Podul gotic de piatră din secolul al 12-lea, unde astăzi vei găsi decoraţiuni sculpturale unice, este cel mai important monument al oraşului. Denumirea lui „Jelení most“ (Podul Cerbului) a stârnit numeroase semne de întrebare, la care legendele au propriile răspunsuri. Potrivit uneia dintre ele, podul trebuia să fie denumit după prima fiinţă care îl traversa, iar acest privilegiu a fost câştigat de un cerb.

Acesta a ieşit din pădurea din apropiere a traversat podul, iar localnicii şi-au păstrat promisiunea şi-au denumit construcţia după el. La acea vreme, orașul Písek era înconjurat de păduri adânci, de o frumuseţe izbitoare, care găzduia multe animale sălbatice. Astăzi, „Jelení most” ( sau Old Bridge -Starý mai – cum îi spun localnicii) este un monument arhitectural important, o inspiraţie pentru mii de pictori din jurul lumii. Iar dacă eşti unul dintre pasionaţii de arhitectură şi istorie, trebuie să păşeşti măcar o dată pe pavajul său antic. După traversarea lui, mai ai un pic până în inima oraşului Boemia de Sud. Savurează o ceaşcă de cafea în piaţa principală, unde este ancorată o frumoasă clădire în stil baroc, ce funcţionează drept primărie. În castelul regal, chiar lângă piaţă, răsare Muzeul Prácheňské unde poţi vedea cu proprii tăi ochi cât aur a fost minat odinioară aici.

Písek Stone Bridge
Písek Stone Bridge (Kamenný cel mai v Písku în limba cehă) este cel mai vechi pod din Republica Cehă şi unul dintre două cele mai vechi poduri din Europa Centrală, situat în oraşul Boemia de Sud al Písek. Acesta a fost, probabil, construit în al 3-lea sfert al secolului al 13-lea, pe şase piloni şi are şapte arcade. El se întinde pe râul Otava, un afluent al râului Vltava, având o lungime de 109.75 metri şi lăţimea de 6.25 metri. Deşi denumirea iniţială a fost „Jelení most“, în 2007 s-a hotărât ca podul să se numească oficial „Stone Bridge din Pisek, punând capăt unei dispute de lungă durată privind numele.

Un oraş plin de energie
Ajuns în Písek, asigură-ţi timp pentru programul de evenimente al centrului cultural Sladovna (Malt House) care, pe lângă o expoziţie istorică permanentă, organizează regulat expoziţii, concerte şi ateliere de lucru. Písek pulsează cu energie, iar acest lucru se datorează iluminatului public permanent, proiect gândit de František Křižík. În jurul Písek te poţi delecta cu un tur romantic al Castelului Zvíkov aflat pe o stâncă, deasupra unui baraj. Acesta este cel mai romantic loc al ţării, în care vin anual mii de îndrăgostiţi. Ar fi păcat să nu-l străbaţi şi tu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *