A inceput sezonul de vacante in Grecia, iar ofertele au inceput sa rasara ca ciupercile dupa ploaie. Nici nu-i de mirare ca gandul nu ne mai sta la serviciu, ci la zilele de relaxare pe plaja. Cea mai mare companie de sejururi low-cost din Romania ne surprinde zilnic cu cate o noua oferta, iar tentatia de a ne face deja planurilede vacanta in Grecia este, pentru majoritatea, irezistibila. Cum noi am cumparat deja o vacanta in Grecia (de la Europa Travel), am zis sa cautam si lucrurile speciale pe care le-am putea face anul acesta pe taram grecesc, pe langa mare, soare si balaceala. Asadar, am facut o lista cu mancaruri mizare de incercat in vacanta in Grecia, care ar putea sa ne placa sau nu. Te incumeti intr-o astfel de aventura?
Mancaruri grecesti din carne
Kohli „Bourbouristi” – o delicatesa din melci, la mare cautare in Grecia. Culmea, este atat de iubita incat a fost denumita dupa sunetul melcilor cand sunt prajiti pe pat de sare. Nu stim multi turisti care sa fi incercat preparatul, insa comentariile pe forumurile de travel privind aceasta delicatesa sunt toate de bine.
Patsas – o ciorba traditionala greceasca, asemenatoare cu ciorba de burta, dar care are si bucati din picioarele animalului. Patsas vine din Turcia si este cunoscut ca un remediu pentru mahmureala.
Kokoretsi: se face la rotisor din carne si organe de miel, toate legate bine cu intestine de animale. Nu te stramba. Multi spun ca este delicios. Kokoretsi include inima, ficatul si splina mielului si se gaseste destul de rar in taverne, aproape mai deloc. Incearca intr-un sat demunte, la o familie de greci autentici,daca ai cum.
Splinantero – cârnati din splina si carne de oaie, fripti la foc iute, facut cu carbune. Este o specialitate din regiunea Tesalia, Grecia.
Mancaruri grecesti din fructe de mare
„Ahinosalata”: salata din arici de mare. Se gateste din partea interioara a ariciilor de mare si este considerata o delicatesa de vara. Ea este servita de obicei in tavernele de pe plaja.
„Ink sack” sau Caracatita prajita – o delicatesa din insula Kalymnos sau insula culegatorilor de bureti de mare, dintre insulele Kos si Leros. Se gaseste rar si este cunoscuta doar printre localnici. Asa ca trebuie sa o cauti bine. Dupa ce i s-a indepartat sacul de cerneala, caracatita este pusa la fiert si apoi prajita. Ce poate fi rau?
Gavros Marinatos – asa cum spune si numele, sunt pesti mici, marinati în sare si în condimente speciale. Este o specialitate greceasca la ouzo merge de minune. Exista localuri in care pestele Gavros este inlocuit cu sardine. Bun si asa.
Deserturi grecesti bizare:
Karidaki – un dulce din nuci intregi, necuratate, ci doar gatite. Dupa culegere, ele sunt spalate, inmuiate in sirop si lasate acolo 15 zile. Rezultatul cred ca il stii deja, mai ales daca ai vizitat Grecia destul de des.
Kaltsounia – un soi de placinta de patiserie, din brânza (myzithra), miere si scortisoara, toate învelite în aluat fin. Kaltsounia poate fi coapta sau prajita si se gaseste in varianta originala pe insula Creta.