Italia… ţara în care arta gătitului aduce cu sine romantism! Locul în care roşia iubeşte mozzarela, busuiocul adoră pastele, iar bucătarii le cunună pe toate într-o frumoasă poveste de dragoste italiană! Cine nu-şi doreşte să ajungă în Italia, să simtă aerul său romantic, să străbată podgoriile sale şi, bineînţeles, să simtă gusturile mâncărurilor autentice? Este ţara cu cea mai faimoasă şi colorată gastronomie a lumii, unde varietatea nu pare să aibă limite, iar aromele naturale rămân mereu surprinzătoare.
Baza mâncărurilor: pastele! În toate culorile, în toate formele şi în cele mai aromate combinaţii, cu carne, cu legume, cu brânzeturi fine şi, bineînţeles, cu fericitul busuioc. Dacă ţi-am trezit apetitul, ai mai jos câteva restaurante pe care să le vizitezi în timpul vacanţei tale în Italia. Aici vei găsi mâncăruri autentic italiene, la nivel de stele Michelin… sau nu!
Il Pagliaccio, Roma
Il Pagliaccio oferă o fuziune unică de mâncăruri. O serie de reţete cu diferite arome, culori şi texturi, pentru care localul a fost dublu premiat cu stele Michelin. Cu un decor elegant, modern şi intim, în stil italian, localul are spaţiu doar pentru 28 de meseni, aşa că este recomandat să-ţi faci rezervarea online, cu câteva zile înainte. Printre preparatele tipice sunt: foie gras cu fructe de sezon; spaghete cu linte şi arici de mare; precum şi stridie cu brânză Burrata, fruct lychee și tapioca. Cele mai apreciate mâncăruri dintre felurile principale sunt cod cu alune și praz şi carne de miel cu broccoli și ciuperci, iar deserturile includ pere cu cremă ricotta, miere cu nuci, iaurt, ciocolată albă cu cafea şi smântână cardamom. Un meniu de prânz cu trei feluri de mâncare costă aproximativ 75 de euro de persoană, fără băuturi. Dacă vrei meniuri „de degustare”, în care să încerci câte puţin din 8 sau 10 preparate, preţurile sunt între 130 şi 150 de euro pe persoană, tot fără băuturi. Il Pagliaccio se află pe Via dei Banchi Vecchi 129a,din Roma.
Alternativă ieftină în Milano: meniuri ieftine şi chiar “meniul zilei” găseşti la Trattoria Albero Fiorito (Via Privata A. Pellizzone, 14) sau Poporoya (Via Bartolomeo Eustachi, 17), unde o masă în doi porneşte de la 20 de euro, fără băuturi.
La Taverna, Perugia
Situat în centrul istoric al orașului Perugia, restaurantul La Taverna se bucură de o locație selectă, având în apropiere cele mai importante monumente şi atracţii turistice ale oraşului. Mâncărurile variază de la tocane rustice, la musaca, paste clasice şi până la deserturi, precum îngheţata de casă. Printre aperitivele favorite se numără şunca Umbria, crostini cu pui cu sos balsamic şi ternine din pasăre cu fustic şi trufe negre. Supa de linte cu bruschete este mâncarea de semnătură a localului, alături de pesto şi creveții risotto. Felurile principale care-ţi vor ispiti papilele gustative includ: file de cod cu prune uscate, stafide și nuci de pin; file de somon cu roşii cherry, capere și lămâie cu medalioane de muşchi de vită și trufe negre. Sfatul nostru: alături de acestea, rontunjeşte-ţi masa cu brânză Pecorino cu fructe proaspete. Preţul unui meniu de două persoană variază între 70-100 de euro, iar restaurantul se află în Centro Storico, 06123 Perugia.
Alternativă ieftină în Perugia: pentru a mânca ieftin, mergi la Giancarlo (via dei Priori 36), la Il Cantinone (via Ritorta 6), unde vei găsi mâncăruri de bază italiene, la preţuri de 10 euro meniul. Pentru ceva un pic mai variat, dar şi cu câţiva euro mai mult, încearcă restaurantele aflate de-a lungul Via Bartolo, în apropiere de catedrală. Falchetto este renumit pentru carnea de miel cu măsline, iar preţul este undeva la 10-15 euro porţia.
Enoteca Pinchiorri, Florența
Filosofia bucătăriei tradiționale toscane foloseşte ingrediente proaspete, de sezon, gătite în mod simplu, dar savuros. Enoteca Pinchiorri este renumit atât pentru mâncărurile sale cât şi pentru incredibila cramă cu peste 120.000 de sticle de vin. Restaurantul este „echipat” cu mobilier de epocă, are un coş de fum şi o marmură rozalie impresionantă. Cât despre mâncăruri, felurile principale includ: raci umpluţi cu dovlecei și cimbru, prăjiţi în aluat și fierţi cu ceapă; friptură T-bone, pregătită pe lemn de castan și servită cu sare și piper, apoi stropită cu ulei de măsline; ton galben marinat în fenicul, castane și ierburi aromatice. Dacă te simţi aventuros, încearcă risotto cu lime și melci; file de iepure cu ficat de gâscă și sos de mamaligă sau homar gratinat cu măsline verzi și varză roşie fierte. Preţul unei sticle de vin porneşte de la 175 de euro, iar al unei porţii de spaghete este de aproximativ 100 de euro. Destul de piperat, însă restaurantul este triplu premiat cu stele Michelin. El se află în Via Ghibellina, 87, 50122, Florența, Italia.
Alternativă ieftină în Florența: Dacă însă nu vrei fiţe, ci doar autenticitate, îţi recomandăm câteva restaurante unde meniurile variază între 10-15 euro, iar mâncarea este făcută ca la mama acasă! Mergi în Oibò, situat chiar în inima turistică a Florenței, sau în Zoe – situat pe cealaltă parte a râului Arno. Vei găsi salate uriaşe, porţii de paste gigant şi băuturi locale la preţuri mai mult decât rezonabile!
Gina Rotaru